x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport “Selecţioner străin!”

“Selecţioner străin!”

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    24 Iun 2008   •   00:00
“Selecţioner străin!”

EURO 2008 ● Mircea Sandu a radiografiat participarea României
După ce cîteva zile a fost în ţară, preşedintele FRF a revenit duminică la Viena, prilej cu care a asistat şi la victoria Spaniei asupra Italiei. Ieri, “Naşu’” a acordat un interviu Jurnalului Naţional.



EURO 2008 ● Mircea Sandu a radiografiat participarea României
După ce cîteva zile a fost în ţară, preşedintele FRF a revenit duminică la Viena, prilej cu care a asistat şi la victoria Spaniei asupra Italiei. Ieri, “Naşu’” a acordat un interviu Jurnalului Naţional.

Jurnalul Naţional: Cum apreciaţi evoluţia naţionalei la Euro 2008?

Mircea Sandu: Din păcate, grupa morţii a murit de tot. Inclusiv noi. În primele meciuri am jucat bine, dar cu Olanda nu s-a mai putut. Am clacat fizic şi psihic. A fost o experienţă care ne va folosi în preliminariile pentru 2010. Măcar 80%-90% dintre jucători au acumulat o mare experienţă.

Puteam fi totuşi în locul Italiei.

În meciul cu Italia am fost la doar şapte minute de calificare, cu acel penalty ratat de Mutu. Asta e marea dezamăgire a noastră. Înscria Mutu, ne calificam, iar cu Olanda şi Piţurcă ar fi schimbat ceva în echipă. Din păcate, în acest ultim meci, jucătorii au părut obosiţi. Noi am crezut în calificare. Am mizat pe o relaxare a lor, care a şi existat, de altfel, doar că noi am fost şi mai relaxaţi. Inexplicabil! Posibil ca evoluţia meciului de la Zürich să-i fi afectat.

Ce s-a întîmplat cu Olanda?

Trebuia să jucăm mai ofensiv decît în primele două partide, dar în repriza a doua am avut un singur şut pe poartă, o foarfecă pe spate trimisă de Florentin Petre. Doar Marica mai era pe banca de rezerve. Poate şi Cristea, de la Dinamo, putea fi forţat, ca soluţie ofensivă... Dacă jucam mai ofensiv cu Olanda, mai deschis, pe atac, să fi creat probleme, poate altfel ar fi stat lucrurile acum. Asta a fost decizia antrenorului. Poate, o strategie bună.

Cum am fi jucat noi, în locul Italiei, cu Spania?

Poate că ne-am fi apărat din nou. Şi Italia s-a apărat. De fapt, şi Spania a jucat defensiv, doar Sergio Ramos venea la fazele fixe.

“Marica merita să joace”


Ce s-a întîmplat cu Marica la meciul cu Olanda?

Piţurcă l-a trimis pe Hexan să-l întrebe dacă e încălzit. Marica i-a spus că nu e pregătit, că nu s-a încălzit suficient. O atitudine inadmisibilă pentru un profesionist. Atunci, Piţurcă nu l-a mai băgat. Nu te poţi supăra pe echipa naţională, aşa cum a făcut Marica, un jucător care, totuşi, ar fi meritat să joace la Campionatul European. Marica are o familie de intelectuali şi sigur vor avea o discuţie cu el. Trebuie să-l respecţi pe cel mai în vîrstă. Cu toate acestea, cred că Marica merita să joace şi el la acest Euro, mai ales că a fost cel de-al doilea marcator în preliminarii.

Ce se va întîmpla pe viitor cu naţionala României?

Sînt cîteva posturi care trebuie acoperite. Posibil să se apeleze şi la jucători mai tineri. Lotul României e făcut, nu poate să mai capete mai mult de două – trei infuzii, un portar de la tineret, Tătăruşanu şi Pantilimon poate, Sepsi trebuie apropiat, Stancu, de la Steaua, Mardare, de la Vaslui, sau Deac.

De unde această oboseală fizică?

Şi cea psihică a contat. Dar n-avea de ce să ne afecteze. Eu spun că a fost şi ceva fizic. Am pus doctorii să ne facă un raport. Dacă s-a greşit în pregătirea fizică, la recuperarea jucătorilor, ne vor spune specialiştii. Dar pentru asta trebuie să aşteptăm rezultatele. Nu pot uita că în repriza a doua a meciului cu Olanda n-am mai rezistat fizic. Am avut doar trei ocazii.

Care e soarta lui Piţurcă?

N-am ce să-i reproşez, poate doar meciul cu Olanda. A făcut selecţia care a crezut de cuviinţă, a dublat posturile. Piţurcă are contract pînă în 2010. Dacă el nu va dori să-şi reînnoiască înţelegerea cu Federaţia din 2010 sau va pleca, atunci e posibil sa ne gîndim şi la un antrenor străin!

Ce echipa vă place la Euro?

Rusia e cea mai potentă, formează o echipă completă. Iar Arşavin îmi aminteşte de Messi şi de Maradona. Cu Olanda aveau puterea să mai joace un meci.

×
Subiecte în articol: sport marica olanda