Echipa feminină de handbal a României va debuta în această seară la turneul final al Campionatului European care de va desfăşura între 7 şi 19 decembrie, în Danemarca şi Norvegia. Prima adversară a elevelor lui Radu Voina în Grupa A preliminară va fi vicecampioana continentală, Spania.
Echipa antrenată de Radu Voina, care este cotată cu şansa a doua la câştigarea titlului european, se află în faţa celui de-al 8-lea turneu final de CE, ratând o singură prezenţa la această competiţie, în 2006. Cea mai bună performanţă este un loc 4 obţinut în 2000, atunci când turneul a fost găzduit de România.
România are prilejul să scape de complexul numit Spania, formaţie care în ultimii doi ani a luat locul Rusiei pe post de sperietoare pentru handbalistele noastre. Ibericele ne-au barat drumul către medalii la Europene din 2008 (scor 18-26) şi la CM de anul trecut (25-26). Fetele pregătite de Radu Voina au ocupat locul 5 la CE din Macedonia şi locul 8 la Mondialul găzduit de China, în timp ce handbalistele iberice au obţinut argintul la CE şi locul 4 la CM. Meciul de debut este, aşa cum remarca şi căpitanul Cristina Vărzaru, cel mai important pentru România pentru că un eventual succes ar da un plus de încredere şi moral fetelor. În schimb, un eşec ar tăia aripile formaţiei noastre.
Pentru acest turneu final, antrenorul Radu Voina a cerut ca fetele să nu aibă un obiectiv obligatoriu, pentru a diminua presiunea de pe umerii lor, demers cu care federaţia a fost de acord. Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, este convins că româncele vor urca pe podium, în timp ce şeful de la Oltchim, Ioan Gavrilescu, vede chiar România campioană continentală!
După 2005, când cucerea argintul la CM din Rusia, România a plecat mereu ca favorită la medalie la marile competiţii ce au urmat, însă podiumul a rămas de fiecare dată doar un vis neîmplinit. La CE din Danemarca şi Norvegia, Radu Voina nu poate conta pe serviciile a două jucătoare de bază, Carmen Amariei şi Ramona Maier Farcău, ambele accidentate. Echipa României a arătat însă în meciurile de pregătire, inclusiv la Cupa Mondială de la Aarhus pe care a câştigat-o de altfel, că are un potenţial uriaş pentru a se bate de la egal la egal cu marile favorite la medalii: Norvegia - campioana europeană en titre, Rusia - deţinătoarea titlului mondial, Danemarca, Franţa sau Germania.
Programul meciurilor din Grupa A
7 decembrie
19:15 - Spania - România
21:45 - Danemarca - Serbia
9 decembrie
19:45 - Serbia - Spania
21:45 - România - Danemarca
11 decembrie
19:45 - România - Serbia
21:45 - Spania - Danemarca.
Componenţa celorlalte trei grupe
Grupa B: Muntenegru, Croaţia, Rusia, Islanda
Grupa C: Germania, Ucraina, Suedia, Olanda
Grupa D: Norvegia, Franţa, Ungaria şi Slovenia
Sistemul de desfăşurare al Campionatului European
Primele trei echipe clasate în fiecare serie se vor califica în grupele principale ale turneului. Aici, nu se vor putea întâlni echipe provenite din aceeaşi grupă preliminară, dar va conta rezultatele directe din prima fază. Primele trei clasate din grupele A şi B vor evolua în grupa principală I, iar primele trei clasate din grupele C şi D vor juca în grupa principală II (13, 14, 15 şi 16 decembrie).
Cele două grupe principale vor da cele patru semifinaliste, adică echipele de pe primele două locuri, care vor întâlni în penultimul act în sistem încrucişat (), la 18 decembrie. Învinsele din semifinale vor juca finala mică, iar învingătoarele îşi vor disputa medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a Europenelor.
Jocurile din grupele principale vor avea loc la MCH Multiarena din Herning (Danemarca) şi, respectiv, Hakons Hall din Lillehammer (Norvegia). Semifinalele, finalele şi meciurile de clasament final se vor disputa în sala din Herning.
Echipele clasate pe podiumul CE din Danemarca şi Norvegia vor obţine automat calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor.