x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Buşteni: Se schiază în Bucegi

Buşteni: Se schiază în Bucegi

de Bogdan Boja    |    25 Noi 2009   •   00:00
Buşteni: Se schiază în Bucegi

Atmosferă de primăvară peste tot în ţară. Chiar şi aşa, sunt locuri unde se poate schia, chiar dacă temperaturile sunt destul de ridicate în această perioadă. Bogdan Boja din Buşteni, cunoscut de toată lumea drept "Bubulu", a avut parte de o zăpadă extraordinară pe Valea Priponului din Masivul Bucegi. Citiţi mai departe relatarea făcută de unul dintre cei mai buni prieteni ai muntelui.

"Miercurea trecută, văzută din Valea Cerbului, Valea Priponului părea o alegere optimă, stratul de zăpadă fiind continuu cel puţin în căldările de sus. Iar expunerea preponderent nordică garanta o zăpadă de calitate.

Duminică, în echipă cu Saşa şi Miha, urcăm cu cabina de 10 sus la Babele. Zăpadă mult mai puţină pe platou decât miercuri. Pe piei de focă se poate merge doar din zona cabanei lui Manoliu. De aici până la releu se poate merge integral pe piei de focă, dar şi pe picioare este destul de ok, zonele cu zăpadă putând fii ocolite pe iarbă. Pe Valea Priponului se poate coborî în condiţii excelente, un firn tare, puţin îngheţat, până cam pe la 2.200 m, adică circa 200-250m diferenţă de nivel. Supriza plăcuta vine în schimb din Valea Mălinului, care are zăpadă continuă până aproape de canion. Testul Rutschblock efectuat în capul Văii Mălinui a arătat o stabilitate destul de buna: scor 5. Totuşi de remarcat că există un strat de 20 cm de duritate mare depus peste un strat cu duritate mică de până la 15kgf. Stratul de deasupra a cedat la test cam după a doua sau a treia flexie. Abordarea Văii Mălinului în condiţiile date acum poate fi un pic riscantă, oricum zăpadă extrem de tare, spre gheaţă face ca coborarea Văii Mălinului să nu aibă nimic de-a face cu coborârile care se realizează primăvara în firn. Coborârea văii în condiţiile date este o treaba foarte grea chiar şi pentru oameni experimentaţi. M-am gandit că, fiind început de sezon, pot lăsa treaba asta pe altă dată. Oricum, fără un schi bun de freereid şi perfect ascuţit, coborârea seamănă puţin a sinucidere, asta aviz amatorilor cu schiuri de tură care ar avea în plan să coboare Mălinul acum. În rest, atmosferă de primăvară sau toamnă, foarte diferită de condiţiile care le găseşti de obicei la sfârşit de noiembrie pe platoul Bucegi."

Urmăriţi starea pârtiilor din România pe webcamjurnalul.ro


PROFIL STRATIGRAFIC-22.11.2009-Malin
0-107868-profilstratigrafic22.11.2009malin1.jpg
click pentru a mari imaginea

×
Subiecte în articol: schi express