Cavnic este unul dintre puţinele oraşe din România care a reuşit să-şi schimbe profilul. Localnicii au avut puterea să renunţe la minerit, industrie care i-a ţinut în viaţă înainte de Revoluţie, şi s-au orientat către turism.
Au profitat astfel de zona montană în care se află oraşul şi au amenajat câteva pârtii de schi chiar pe versanţii sub care au fost săpate vechile galerii.
DESPĂRŢIRE. Şi chiar dacă este o staţiune turistică nouă, aflată la 30 de kilometri mai sus de Baia Mare, beneficiază de doua domenii schiabile, Icoana şi Roata, apropiate unul de celălalt, dar care nu comunică între ele printr-o pârtie, aşa cum ar fi fost normal.
În anul 2002 a fost construită pârtia de schi Icoana. Datorită căderilor mari de zăpadă care au loc aici în fiecare iarnă, Cavnic a devenit rapid Polul Zăpezii în Maramureş. Având baza la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, pârtiile de aici au devenit rapid o atracţie pentru schiorii din Ardeal, care până acum preferau să meargă până la Borşa. Lungimea totală a pârtiilor ajunge la 7 kilometri.
Una dintre probleme cu care se confruntă această zonă este numărul mic de locuri de cazare. Majoritatea pensiunilor au profil agroturistic, care îi atrage în special pe turiştii din străinătate. Românii au alte gusturi, astfel că mulţi preferau până acum să doarmă în Baia Mare şi să urce cu maşina în fiecare dimineaţă până la pârtiile din Cavnic. Acum lucrurile s-au rezolvat. Au apărut două hoteluri, unul dintre ele fiind construit chiar la baza domeniului schiabil Roata.
DOTĂRI. În Maramureş merită să mergi la schi nu doar pentru calitatea pârtiilor. Oamenii de aici au o pălincă senzaţională, iar mâncarea este cât se poate de sănătoasă. În plus, la baza fiecărui domeniu schiabil se găsesc centre de închiriere a echipamentului.
Citește pe Antena3.ro