x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ciucaş

Ciucaş

de Iulian Cozma    |    29 Dec 2009   •   00:00
Ciucaş
Sursa foto: Iulian Cozma/www.mountainguide.ro

Având în vedere că în ultimii ani a luat amploare şi la noi schiul de tură şi întâlneşti tot mai mulţi amatori pe munte, câteodată vrei să te bucuri de singurătate. Atunci trebuie căutate şi găsite alte coclauri unde poţi să te bucuri de zăpadă mare şi mai ales de vânt puternic. Din punct de vedere al vântului, Ciucaşul nu se dezminte!



Nu ştiu să fi văzut în alţi munţi brazi de jnepeni pur şi simplu troieniţi, îngheţaţi sau pur şi simplu acoperiţi de zăpadă şi gheaţă cum îi puteţi vedea în Ciucaş, un munte al vântului.

Ca şi posibilităţi de schi de tură combinate cu freeride, cele mai interesante zone sunt pe partea sudică a masivului. Toate se finalizează cu ascensiunea Vf. Ciucaş - 1.954 m -, care oferă o privelişte de neuitat asupra Carpaţilor de Curbură, dar şi asupra versantului estic al Bucegilor.  

Dacă ţinta voastră este Vf. Ciucaş, atunci trebuie să ţineţi cont că de oriunde aţi pornit traseele sunt lungi, astfel încât, dacă nu vă mişcaţi cum trebuie, riscaţi să vă prindă seara până ajungeţi înapoi la drum. Trebuie să ţineţi cont şi de condiţiile meteo, care se pot schimba foarte repede. În unele zone, plăcile de vânt sunt la ele acasă, mai ales pe versanţii umbriţi. Ruperea unei plăci de vânt poate avea efecte catastrofale, mai ales că Salvamont nu asigură permanenţă în zonă.

Dar să trecem la lucruri mai serioase şi să vedem cum se poate ajunge spre vârf. Trebuie să mergeţi până la Cheia, Valea Berii sau Pasul Bratocea. Atenţie! Nu există transport public în zonă, iar autostopul nu este o soluţie. Cea mai la îndemână opţiune pentru toată lumea este să se pornească către vârf din Pasul Bratocea, acesta oferind două avantaje. Primul este altitudinea de 1.236 de metri. Al doilea este dat de faptul că într-o jumătate de oră poţi trece de pădure şi începi să te bucuri de privelişte. De aici se urmăreşte poteca de vară pe muchia Bratocei până aproape în Şaua Tigăilor. Spun aproape până în Şaua Tigăilor deoarece câteodată, din cauza înclinaţiei pantei sau a vizibilităţii, va trebui să ne descurcăm singuri, fără stâlpii de marcaj. Cu toate că venim din sud şi zăpada va fi cât de cât compactă, nu trebuie să ne bazăm în totalitate pe acest fapt şi trebuie găsită direcţia către vârf, astfel încât să ne ferim de avalanşe. Cel mai indicat este să mergem cât mai aproape de stânci şi, dacă este nevoie, chiar să scoatem schiurile.

ATENŢIE MAXIMĂ! Cea mai delicată porţiune în ascensiunea noastră către vârf este aceea care începe imediat după Turnul lui Goliat şi unde trebuie să stăm pe lângă stânci. Dar, bineînţeles, la faţa locului fiecare trebuie să fie apt să ia o decizie corectă. De aici şi până pe vârf nu mai este mult, maximum 30 de minute. Dacă aţi lăsat maşina în Pasul Bratocea, va trebui să vă întoarceţi pe acelaşi traseu şi vă puteţi bucura de o scurtă partidă de schi chiar de pe vârf către Valea Tigăilor.

O altă zonă din Ciucaş care oferă o frumoasă tură pe schiuri, dar mai mult schi de tură fără prea multe coborâri, este Culmea Gropşoarele -  Zăganu. Cel mai uşor se poate ajunge sus pe muchie plecând de la Cabana Muntele Roşu, ude se poate ajunge cu maşina. Urmăm traseul către Vf. Muntele Roşu, care este destul de abrupt, pe lângă pârtia de schi de la Muntele Roşu. În două ore şi jumătate ajungem în sus, în Muchia Zăganului, în locul numit "La răscruce", unde se intersectează traseul care vine pe muchia Zăganului de Jos din Cheia, traseu destul de lung, cu traseul care vine de la ruina Cabanei Ciucaş prin Şaua Gropşoarele. În funcţie de dorinţa fiecăruia, se poate alege traseul dorit, dar mai ales în funcţie de antrenament, deoarece în această zonă se va împinge destul de mult la beţe şi mai puţin schiat.

PLĂCERE.
O tură frumoasă este de la Muntele Roşu - Şaua Gropşoarele - Ruina Cabanei Ciucaş - Valea Berii - Cabana Ciucaş. Durează cam cinci-şase ore şi la sfârşit puteţi schia în zona Cabanei Ciucaş.

Dacă doriţi să traversaţi Zăganul către sud, trebuie să tineţi cont de faptul că este o tură lungă, în care condiţia fizică şi vremea bună sunt cele mai importante lucruri pentru a avea o satisfacţie la sfârşitul zilei. Priveliştea de pe muchia Zăganului merită toată transpiraţia!

Aceasta ar fi o scurtă prezentare a schiului de tură în Ciucaş, cu plecare din zone unde se ajunge uşor şi cu maşina. Se mai poate ajunge pe Vf. Ciucaş şi din nord, dar trebuie să ţineţi cont de faptul că traseele nordice sunt mult mai lungi decât cele prezentate şi cel mai important este faptul că zăpada poate crea câteodată probleme mari!

×
Subiecte în articol: staţiuni