x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi ECHIPAMENT / Avantaj pentru închirieri

ECHIPAMENT / Avantaj pentru închirieri

de Sorin Anghel    |    10 Ian 2009   •   00:00
ECHIPAMENT / Avantaj pentru închirieri

50 de lei costă repararea unei perechi de schiuri la Buşteni. În condiţiile în care pârtiile din România nu sunt întotdeauna în cea mai bună stare, turiştii apelează din ce în ce mai des la centrele de închiriere a echipamentului, preferând să nu-şi folosească schiurile de teama pietrelor.



Pentru cei de la munte, una dintre cele mai profitabile afaceri pe timp de iarnă este deschiderea unui centru pentru închirierea echipamentului de schi şi snowboard. Asta în primul rând pentru că numărul turiştilor care nu au tot ce le trebuie pentru a se distra pe pârtie este infinit mai mare decât al celor care şi-au permis să dea mai bine de o mie de euro pentru a avea tot ce le trebuie. Acest lucru a fost sesizat de mulţi ani şi de producătorii de schiuri, care au introdus pe piaţă produse dedicate special centrelor de închiriere. Afacerea este cât se poate de simplă. O pereche de schiuri şi una de clăpari costă împreună cam o mie de lei. Într-o săptămână, un astfel de set iese pe pârtie cam de cinci ori, preţul pentru închirierea unui astfel de echipament fiind de 50 de lei. În aceste condiţii, investiţia se amorsează în numai o lună.  În plus, la finalul sezonului, mulţi proprietari de centre de închiriere preferă să-şi vândă marfa de pe stoc, banii încasaţi urmând a fi investiţi sezonul viitor în modele noi.

VIN ŞI SCHIORI BUNI

Românul dă semne că a trecut de pasul în care mergea la munte cu etichetele pe echipament şi cu preţul încă lipit pe schiuri. Pentru că preferă trenul în dauna aglomeraţiei de pe şosele, dar şi pentru că pietrele de pe pârtii sunt din ce în ce mai dese, mulţi turişti se dau pe mâna oamenilor de la centrele de închiriere, deoarece s-au săturat să-şi strice propriul echipament. Aici există însă dezavantajul, mai ales pe Valea Prahovei, că mulţi dintre cei care ajung pe pârtie sunt batjocoriţi de cei de la care au luat echipamentul. În multe dintre centrele de închiriere se găsesc schiuri mai vechi de zece ani, care mai mult îl chinuiesc pe turist. Deocamdată încă nedezvoltată în România este reţeaua service-urilor de reparat schiuri. Asta pentru că într-un astfel de atelier nu poate lucra oricare cârciumar, ci doar oameni care cunosc bine tot ceea ce înseamnă structura unui schi şi pentru care muntele nu este doar o pantă acoperită cu zăpadă rece şi albă.


×