x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Hănescu se retrage din echipa de Cupa Davis a României

Hănescu se retrage din echipa de Cupa Davis a României

30 Iul 2014   •   11:50
Hănescu se retrage din echipa de Cupa Davis a României
Sursa foto: PETER SCHNEIDER/EPA

Tenismanul român Victor Hănescu (33 ani) şi-a anunţat retragerea din echipa de Cupa Davis a României.

"Vine un moment în viaţa fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Naţională. Momentul nu este uşor şi întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este şi mai dificilă", afirmă Hănescu într-o scrisoare deschisă.

"De la vârsta de 10 ani, prin '91, când am fugit de la şcoală să văd un meci de Cupa Davis între România şi Irlanda, s-a născut în mine dorinţa de a purta cu mândrie tricoul Naţionalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001, şi ţin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov, şi am intrat pe teren, la dublu, alături de Gabriel Trifu, ca urmare a unei accidentări suferite de Adrian Voinea. De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-naţiuni şi la fiecare meci sub culorile României am avut emoţii, mari emoţii! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros şi nici cu trofeul câştigat în Elveţia (la Gstaad, n. red.), după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poţi avea decât la Naţională", mai spune Hănescu, potrivit Agerpres.

"Veteranul" Victor Hănescu, locul 148 la simplu în clasamentul mondial, cea mai bună clasare actuală a unui român, a rememorat momentele importante pe care le-a trăit în Cupa Davis cu echipa României, cum ar fi meciul cu Ecuadorul, cu fraţii Lapentti, partida cu Belarus din 2005, de la Braşov, când a jucat alături de Pavel si Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume, când l-a învins pe Volcikov şi a dus România în sferturile Grupei Mondiale după o pauză de 22 de ani.

Hănescu nu a ocolit nici momentele mai puţin fericite din Cupa Davis, când a simţit "nemulţumirea a milioane de români". Un astfel de moment a fost în 2006, când s-a accidentat la spate în timpul meciului cu SUA şi a stat departe de teren timp de aproape un an. În 2007, "într-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka", Hănescu aducea, în ciuda crampelor musculare puternice, punctul decisiv pentru România.

"Toate aceste experienţe m-au format ca jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani şi mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă şi întregită de câteva luni de băieţelul meu Luca. Vin cât de des pot în ţară şi, credeţi-mă, nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menţinut în Top 100 ATP şi de 13 ani servesc sub culorile naţionale", a mai spus Hănescu.

Tenismanul român speră să rămână alături de echipa de Cupa Davis şi să ajute la formarea unei noi generaţii de jucători care să ducă România în Grupa Mondială: "Simt că pot da mai mult Naţionalei din afara terenului, implicându-mă direct în formarea generaţiei de mâine. Avem juniori talentaţi care trebuie promovaţi şi încurajaţi, am şi experienţă şi disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Naţională şi de Federaţia Româna de Tenis şi de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesionişti formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut şi antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dură din tenisul internaţional".

Hănescu a subliniat că acesta nu este un proiect singular, ci s-a gândit încă de acum 9 ani cum să sprijine juniorii aflaţi la început de drum şi a început să sponsorizeze turnee naţionale şi internaţionale de juniori, iar trofeul care-i poarta numele - "Trofeul Victor Hănescu" - numără în acest an 8 ediţii. Victor susţine competiţii ce reunesc anual peste 500 de juniori din întreaga lume, campania ''Orice Campion are un început'', care ajută mii de elevi din întreaga ţară în scopul de a-i îndruma pe calea sportului şi a performanţei în tenis.

"Vreau să generez o altă atitudine şi implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent, neremarcat, sa nu se piardă şi niciun jucător aflat la începutul carierei să nu fie ignorat", subliniază Hănescu.

Victor Hănescu a menţionat că i-a fost greu să ia decizia retragerii, "dar viaţa trebuie să-şi urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajaţi şi promovaţi! Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toţi aceşti ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din Federaţie şi nu în ultimul rând iubitorilor tenisului, fără de care acest sport nu ar exista. Sunt mândru şi recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!".

Hănescu s-a născut, la Bucureşti, pe 21 iulie 1981 şi a adunat 37 de meciuri la echipa României, înregistrând 16 victorii şi 21 de înfrângeri, 114 succese şi 16 eşecuri la simplu, 2 victorii şi 5 înfrângeri la dublu.

România va întâlni Suedia în play-off pentru menţinerea în Grupa 1 a zonei Europa-Africa, în perioada 12-14 septembrie, pe teren propriu.

×
Subiecte în articol: victor hănescu retragere cupa davis tenis