x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Italianul Tamberi câștigă cu emoții finala Campionatului Mondial de săritură în înălțime

Italianul Tamberi câștigă cu emoții finala Campionatului Mondial de săritură în înălțime

de Redacția Jurnalul    |    23 Aug 2023   •   10:15
Italianul Tamberi câștigă cu emoții finala Campionatului Mondial de săritură în înălțime
Sursa foto: Hepta

Italianul Gianmarco Tamberi, campion olimpic, a cucerit marți seara la Budapesta titlul mondial la săritura în înălțime, într-o finală dramatică în fața tânărului american JuVaughn Harrison.

Tamberi, care a împărțit celebrul titlu olimpic cu triplul campion mondial Mutaz Barshim din Qatar, a reușit o săritură de 2,36 metri, care reprezintă cea mai bună performanță mondială a sezonului. El a ratat apoi o încercare la 2,40, după care s-a retras, având deja victoria asigurată.

"Mă simt ca o ființă umană care învinge supereroi", a declarat Tamberi.

Tamberi, în vârstă de 31 de ani, purtând o șosetă verde și una roșie, cu fața rasă pe o singură parte, a sărit în groapa de apă a probei de obstacole, sărbătorind alături de marocanul Soufiane El Bakkali, care tocmai obținuse aurul în proba masculină de 3.000 de metri obstacole.

"Este o nebunie, este un sentiment de nedescris", a spus Tamberi, citat de Reuters. "Am fost răsplătit pentru toate sacrificiile făcute.

"Am reușit să rămân concentrat, exprimându-mi sentimentele. Secretul meu este să fiu eu însumi pe platformă. A funcționat", a adăugat el. "Mulți au avut îndoieli cu privire la schimbarea antrenorului, aurul este și datorită tatălui meu".

Tatăl lui Tamberi, Marco, a fost antrenorul lui Tamberi până cu câteva zile înainte de campionatele mondiale de anul trecut de la Eugene.

Harrison, în vârstă de 24 de ani, a reușit și el 2,36, dar din mai multe încercări, astfel că a luat argintul, prima sa medalie mondială la seniori.

"Cred că acesta a fost cel mai bun an al carierei mele", a declarat Harrison. "Am fost consecvent în fiecare competiție. După calificări, urma să mă distrez în finală și să mă bucur de sărituri.

"Este fantastic că l-am învins pe unul dintre câștigătorii olimpici și l-am egalat pe celălalt. Pentru asta am venit. Acest rezultat îmi dă o mare încredere pentru Jocurile Olimpice de la Paris."

Barshim a reușit 2,33 pentru bronz, ratând la toate cele trei încercăride la 2,36. În vârstă de 32 de ani, deținătorul celei de a doua cea mai bună săritură din istorie - 2,43, după marele cubanez Javier Sotomayor (2,45 în 1993) – a început seara cu o ratare la prima încercare la 2,25.

"Totul a fost diferit astăzi", a spus Barshim. "Am venit aici cu trei medalii mondiale de aur și una de argint și am reușit să adaug un bronz în această seară. Uitați-vă la cariera mea. Dacă nu eu aș fi făcut făcut asta, ci altcineva, aș vrea să fiu acel cineva. Sunt singurul săritor în înălțime cu un asemenea număr de medalii. Acest lucru aproape că îmi aduce lacrimi în ochi.

"Rivalitatea dintre toți săritorii a fost incredibilă. Sunt fericit că Tamberi a câștigat aurul", a adăugat el. "Era o medalie care îi lipsea din CV-ul său și a adăugat-o în această seară. Olimpiada de la Paris este următorul meu obiectiv, dar va fi și ultimul. Va fi mai degrabă un concurs, nu o revanșă".


Împărțirea medaliei olimpice de aur de către Barshim cu bunul său prieten și rival Tamberi a fost unul dintre cele mai memorabile momente ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Tamberi are acum o colecție completă de medalii de aur la săritura în înălțime, după ce a mai cucerit titluri mondiale în sală, la europene și în Diamond League.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×