x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani!

Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani!

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2023   •   18:13
Simona Halep a fost suspendată pentru 4 ani!
Sursa foto: Hepta

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. ITIA a făcut anunțul. Decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS.

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat, astăzi, că un tribunal independent a decis ca jucătoarea din Constanţa să fie suspendată pe o perioadă de patru ani pentru încălcarea programului anti-doping.

Potrivit ITIA, tribunalul independent, stabilit de Sport Resolutions, s-a întrunit pe 28 şi 29 iunie 2023 la Londra, ocazii cu care au fost audiaţi martori şi experţi atât din partea ITIA, cât şi din partea Simonei Halep.

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) aparținând lui Halep.   

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: 

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP 

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep. 

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel.  

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat, citată de site-ul oficial al ITIA: "După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.  
  
"Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât și în procedura ABP a fost substanțial.   
  
"ITIA a urmat procesele corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. 
  
"Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util."  

×
Subiecte în articol: dopaj ITIA Simona Halep