x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Turneul amintirilor

Turneul amintirilor

de Florin Gongu    |    Marius Mihalcea    |    18 Iun 2007   •   00:00
Turneul amintirilor

Cei 11 şahişti care se intrec in aceste zile la Bazna s-au mai intălnit la multe alte concursuri, suedezul Ulf Andersson şi romănul Mihai Şubă cunoscăndu-şi unul altuia perfect stilul de joc.

Şah - 11 Â aşi se confruntă la baznaÂ

Cei 11 şahişti care se intrec in aceste zile la Bazna s-au mai intălnit la multe alte concursuri, suedezul Ulf Andersson şi romănul Mihai Şubă cunoscăndu-şi unul altuia perfect stilul de joc.

Campion al Olandei de nouă ori şi redutabil candidat la titlul mondial in anii ’80 şi la inceputul anilor ’90, Jan Hendrik Timman s-a reintălnit la Bazna cu unii dintre cei mai buni prieteni ai săi. "Sunt incăntat de faptul că particip la acest turneu, pentru că n-am mai jucat de foarte mult timp cu opozanţii pe care-i voi avea aici. Ne ştim cu toţii foarte bine şi ne-am confruntat de foarte multe ori pănă acum. De fapt, pot să spun că acest turneu s-a disputat in urmă cu 20 de ani, cănd fiecare dintre noi era in elita şahului mondial", a spus şahistul batav. Căt despre partida pe care a disputat-o in prima rundă cu slovenul de origine ucraineană Alexander Beliavsky, care s-a incheiat remiză, Timman a declarat: "La un moment dat părea că rezolvasem meciul, dar apoi am suferit puţin, de aceea sunt mulţumit cu remiza, mai ales că am jucat cu piesele negre".

REMIZĂ. Romănul Mihai Şubă şi suedezul Ulf Andersson au fost protagoniştii celei mai scurte partide ca durată, aceasta incheindu-se remiză după numai 13 mutări. "Se poate spune că a fost o remiză de salon, căt timp am convenit asupra ei atăt de repede. Despre deschiderea aleasă de Ulf am şi scris insă o carte, cu ceva timp in urmă, iar subiectul lucrării era chiar şahistul suedez, vă daţi seama că amăndoi ne-am dat seama de modul in care va decurge jocul", a explicat Şubă, care il vede favorit numărul unu al turneului pe Beliavsky. Turneul de la Bazna, oferit de Romgaz, este cel mai puternic din lume in această perioadă şi al cincilea ca valoare pe 2007.

Cu familia

Campioană mondială in 1990, georgianca Maia Chiburdanidze, a venit la Bazna impreună cu soţul şi cu cele două fiice ale sale. Aceasta s-a intreţinut timp indelungat cu directoarea Turneului Regilor, marea maestră internaţională, romănca Elisabeta Polihroniade. Cum Chiburdanidze a stat in prima rundă, aceasta s-a relaxat jucănd cu fiica sa, de 12 ani.

Reşedinţe

Patru participanţi la Turneul Regilor de la Bazna, cel mai puternic desfăşurat vreodată in Romănia, şi-au stabilit rezidenţa in altă parte decăt locul in care s-au născut. Romănul Mihai Şubă locuieşte in Spania, ucraineanul Beliavsky s-a mutat in Slovenia, ţară pentru care şi concurează, armeanul Vaganian a ales să trăiască in Germania, in timp ce rusul Sokolov a obţinut cetăţenia franceză.

×
Subiecte în articol: sport