x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Viata unui "caine" in China

Viata unui "caine" in China

07 Iul 2004   •   00:00
Viata unui "caine" in China

Primul jucator pierdut de Dinamo dupa castigarea campionatului, Dan Alexa, a sosit de cateva zile in tara pentru a-si petrece vacanta de vara. Jucator la echipa chineza Beijing Guoan, fostul mijlocas al "cainilor" a povestit cum s-a adaptat in China.

PAUL ANDONE, MIHAI IGIROSANU - Mamaia

Desi se afla de mai putin de o luna in China, Dan Alexa s-a aratat impresionat de ceea ce a gasit la Beijing. Incepand cu valoarea fotbalului prestat de asiatici si pana la conditiile de pregatire, totul a avut darul de a-l soca pe ex-dinamovist. Transferul sau la formatia chineza a bagat 650.000 de euro in vistieria lui Dinamo, legandu-l pe Alexa de asiatici pe o perioada de 3 ani.

CAMPIONAT. Sosirea lui Alexa in Romania se datoreaza si intreruperii primei ligi chineze de fotbal. "Momentan, campionatul chinez este intrerupt si asa va ramane pana in luna noiembrie. China va organiza in acest an Cupa Asiei pe Natiuni, un mare eveniment al continentului respectiv. Pe acolo, numai de acest turneu final se vorbeste, si toata lumea incearca sa ajute la o organizare impecabila", spune Dan.

ATMOSFERA. Primele doua-trei zile au fost si cele mai grele pentru Dan. "Pentru mine s-a platit o suma foarte mare pentru fotbalul chinez, astfel ca toata lumea se astepta la ceva supraomenesc de la mine. Chiar si colegii se uitau cam ciudat si deloc prea frumos la mine", si-a inceput Alexa povestirea. "Contractul meu pe 3 ani reprezinta ceva foarte rar la ei. Majoritatea jucatorilor straini si chiar cei chinezi au intelegeri ciudate, pe doua sau trei meciuri. Daca dau randament raman pe mai departe, daca nu, se renunta la serviciile lor", spune Dan.

ADAPTARE. Experienta lui Alexa la Beijing n-a inceput sub auspicii prea placute nici din punct de vedere al activitatii fotbalistice propriu-zise. "Contrar celor auzite, fotbalul din China e foarte valoros. Jucatorii alearga mult, stiu cu mingea si nu te simti deloc confortabil sa le fii adversar." Dan si-a amintit si de un episod interesant petrecut dupa primul antrenament. "Am jucat traditionalul 5 contra 2. Am intrat foarte relaxat, pentru ca ma asteptam sa merg intr-o vacanta in China. Am stat vreo 5 minute la mijloc, fara sa ating mingea, desi alergasem ca nebunul. M-am simtit umilit si dupa antrenament eram decis sa renunt. L-am sunat pe nea Ando (n.r - Ioan Andone) si i-am spus sa ma astepte, ca ma intorc la Dinamo. Dansul m-a imbarbatat si mi-a spus sa am rabdare, ca nu am cum sa nu reusesc", a destainuit mijlocasul care in scurt timp a devenit idolul fanilor dinamovisti.

CONDITII. Impreuna cu sotia sa, Dan Alexa a primit o camera la un hotel de cinci stele din Beijing. Ambii spun ca se simt excelent, iar conditiile sunt deosebite. "Am vazut pentru prima oara patru sau cinci hoteluri de sase stele in acelasi oras si am auzit ca Shanghai-ul este ceva incredibil. Oricum, exista autostrazi suspendate, multi zgarie-nori si ti se intampla sa te trezesti ca iti trece metroul sau vreo masina de lux pe la geam. Sunt impresionat de tot ceea ce exista aici", spune Alexa. "Mi-au pus si o masina la dispozitie, dar e greu sa circuli pe acolo din cauza afluentei incredibile de biciclete. Parca toti locuitorii orasului merg pe bicicleta."

ECHIPA NATIONALA. In privinta carierei la echipa nationala, unde in ultimul timp parea sa devina unul dintre obisnuitii lui Iordanescu, Dan este categoric: "Stiam ca prin acest pas ma voi indeparta definitiv, poate, de echipa nationala. Sunt convins ca domnul Iordanescu nu se va mai interesa de mine pentru ca joc in China si, pe undeva, e oarecum normal. In orice caz, unul dintre colegii mei, ungurul Kenesei, om de echipa nationala, nu m-a crezut cand i-am spus ca am ratat echipa reprezentativa. "Pe mine ma cheama la lot. Nu are importanta ca joc aici", mi-a spus Kristian, cu care m-am si imprietenit. E un jucator foarte bun in fata portii, un adevarat golgeter. Cu toate acestea, nu-mi pare rau ca am ajuns in China. E un fotbal bun si se insala amarnic cei care considera ca sunt in vacanta", s-a confesat Alexa.

SIMT CA DINAMO POATE AJUNGE IN LIGA

"Regret enorm ca am plecat de la Dinamo. Este o adevarata familie, toti ne intelegeam perfect intre noi. Cred ca vor trece de Zilina in primul tur preliminar al Ligii Campionilor. De fapt, simt eu ca anul acesta vor ajunge in grupe. Am un feeling puternic in acest sens", a spus Alexa despre fosta sa echipa. Referitor la contestarile venite dinspre suporteri, din cauza preconizatelor vanzari de jucatori, Dan a spus: "Nu puteau sa mai vanda. Au sarit fanii pe ei si presa, astfel ca era greu de crezut ca va mai pleca cineva". In aceste zile, Dan Alexa planuieste sa-si petreaca o vacanta mai lunga, probabil la Hotel Mamaia. El va beneficia si de sprijinul unuia dintre inraitii fani dinamovisti, Vlad Niculescu, administratorul beach-bar-ului care apartine de stabilimentul respectiv.

PRECEDENT

Dintre toti jucatorii romani care si-au incercat norocul in China, doar ex-rapidistul Constantin Schumacher a reusit sa-si confectioneze o imagine buna si este apreciat la echipa sa, Chongqing Qiche. La Beijing Guoan, pe langa ungurul Kenesei, Alexa este coleg cu internationalul bulgar de origine sarba Jankovici, bosniacul Jelicici si croatul Nino Bule. In prima liga chineza, unde echipa fostului dinamovist ocupa locul 7 dupa 8 etape, mai evolueaza cateva nume cunoscute, ca germanul Jorg Albertz, francezul Nicholas Ouedec sau slovenul Ermin Siljak.

Campionatul chinez este format din 12 echipe, iar competitia este foarte stransa, intre echipa lui Alexa, Beijing Guoan, aflata pe locul 7, si liderul acestui moment, Shenzhen Jianlibao, existand o diferenta de doar cinci puncte. Echipa lui Schumacher, Chongqing Qiche, se afla doar pe locul 10, la 7 puncte de prima pozitie. Se pare ca diriguitorii acestei grupari au demarat deja o serie de negocieri cu antrenorul Florin Marin, care va duce cu el in China si cativa jucatori din Romania. "Vorbesc foarte des cu "Schumi" la telefon si ma mai sfatuieste cum stau lucrurile pe aici", spune Alexa.
×
Subiecte în articol: sport China echipa