x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Zeii viseaza la trofeu

Zeii viseaza la trofeu

28 Iun 2004   •   00:00

Eliminarea Frantei in fata micutei echipe a Greciei a declansat dezastrul in Hexagon.

"S-a terminat", "Iesire demna de mila" sau "Sfarsit sinistru" sunt cateva dintre titlurile presei franceze, dupa ce "cocosii" au fost invinsi, 0-1, de reprezentativa Greciei si au parasit Euro 2004. Cotidianul L""Equipe scrie ca elevii lui Jacques Santini "au fost dezbracati ca niste viermi": "Fara dorinta, fara idei, fara bucuria de a juca, fara talent colectiv. Cu exceptia a doua-trei individualitati geniale, ei nu mai inseamna mare lucru".

IRONII. Cele mai dure critici la adresa selectionatei lui Santini nu vin de la presa din Hexagon, ci de la cea germana, care rade de "cocosi" si il ridica in slavi pe selectionerul Greciei, neamtul Otto Rehhagel. "Adio, prostilor! Regele Otto este cel mai mare. Este incredibil cat de slab au putut juca francezii. Megastarul Zidane a fost un dezastru, iar Lizarazu s-a lasat dus de nas ca un copil la faza golului lui Charisteas. Asa jalnic nu au jucat nici macar elevii lui Voller. A fost cel mai slab meci de la Euro", scrie Bild. In schimb, Allemeigne Zeitung considera jocul prestat de fostii campioni europeni "la fel de palpitant ca apa plata".

VIS. De partea cealalta, grecii viseaza acum sa castige titlul european. "Miracolul s-a produs. Nu, nu este un vis!", titreaza presa elena dupa calificarea istorica a Greciei. Cotidianul Kathimerini apreciaza ca jucatorii lui Rehhagel trebuie felicitati pentru ca "nu au oferit bandei teribile a lui Zidane ocazia de a-si demonstra calitatile". La randul sau, Ethnos scrie ca "acum visul de a deveni campioni europeni este cat se poate de realist".

Incidente la Paris

Esecul in fata Greciei le-a cazut greu suporterilor din Hexagon. Trei persoane au fost retinute si una a fost spitalizata in urma incidentelor care au avut loc vineri seara in centrul Parisului. Fanii nemultumiti au spart vitrinele mai multor magazine si au aruncat cu sticle in directia politistilor. Doi suporteri au fost retinuti pentru ca au aruncat cu sticle, in timp ce un al treilea a fost arestat, sub acuzatia de distrugere de bunuri. De asemenea, o persoana, care a fost ranita la cap de o sticla, a fost spitalizata. O atmosfera cu totul diferita a fost la Atena, unde mii de greci au sarbatorit calificarea pe principalele bulevarde. Victoria i-a pus de acord si pe politicieni, atat puterea, cat si opozitia trimitand telegrame de felicitare jucatorilor lui Rehhagel.

Sfarsitul generatiei de aur

Francezii recunosc ca infrangerea echipei lui Santini si eliminarea de la Euro reprezinta finalul "generatiei de aur" care a obtinut titlul mondial in 1998 si pe cel european in 2000. Potrivit cotidianului Le Parisien, vina acestui dezastru comparabil cu cel de la Cupa Mondiala din 2002 apartine "unor jucatori aflati la final de cariera si unui selectioner care a preferat sa anunte ca paraseste nava chiar inainte de competitie, semnand un contract apetisant cu Tottenham". Publicatia franceza se intreaba cine isi va anunta retragerea dintre "acesti actori ai epopeii 1998-2000". "Probabil Marcel Desailly, posibil Bixente Lizarazu si Lilian Thuram... a se vedea si emblematicul Zinedine Zidane (32 de ani), autor a trei goluri in Portugalia, dar cu o pofta de joc ofilita. Un astfel de anunt ar avea insa efectul unei bombe si ar crea un imens vid in echipa Frantei", scrie Le Parisien. Insusi Zidane a recunoscut intr-un interviu acordat televiziunii TF 1 ca "se vor schimba niste lucruri". Zizou nu a precizat daca se gandeste sau nu la retragerea din echipa nationala, insa a spus ca "isi va lua libertatea de a digera deceptia unui asemenea esec, inainte de a lua decizii importante".
×
Subiecte în articol: sport