Noua generatie in blugi, dezlantuita. Unde? Joi, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Bucuresti. Motivul? Jurnalul National a lansat primul album dintr-o serie lunga de CD-uri cu muzica din Cenaclul Flacara. Evenimentul a fost marcat cu o proiectie de film, cu muzica folk, cu covrigi si cu vin fiert.
Noua generatie in blugi dezlantuita. Unde? Joi, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Bucuresti. Motivul? Jurnalul National a lansat primul album dintr-o serie lunga de CD-uri cu muzica din Cenaclul Flacara. Evenimentul a fost marcat cu o proiectie de film, cu muzica folk, cu covrigi si vin fiert.
O seara de joi in "Preoteasa". Ne-am dus sa cantam si sa dansam. Doua generatii si-au dat intalnire intr-un loc in care peretii si podelele au pastrat urma pasilor si mirosul atator generatii - de folk, de rock, de house. Jurnalul National i-a adus fata in fata pe cei care, prin muzica lor, au facut posibila nasterea unei atitudini, numita Cenaclul Flacara - Nicu Alifantis, George Nicolescu, Florian Pittis, Mircea Vintila, Vasile Seicaru, Victor Socaciu. Joi seara timpul s-a risipit ca si cand niciodata nu ar fi lasat urme pe fetele unei generatii si nu si-ar fi aruncat cromozomii in altele. Folkul nascut in Flacara lui Paunescu de acum 30 de ani a facut posibila apropierea, astazi, dintre generatia hi-tech si cei care purtau blugi, cand inca nu ne nascusem, ca un semn de fronda, ca un semn ca libertatea isi cauta drum sa existe. Poate ca nu mai simtim nationalismul cu aceeasi patima ca si cei de ieri, nevoia de a apara valorile romanesti, dar joi, intr-un cadru intim, am cantat noi, cei prea tehnologizati, alaturi de George Nicolescu, Mircea
Vintila, Vasile Seicaru si Maria Gheorghiu, cantecele care au curs
la fel de bine ca vinul cu scortisoara prin care am inchinat pentru timpul care a avut rabdare sa ne cunoastem. Si chiar daca ne-am spus nu ar fi posibil si poate nici sanatos sa reiteram atmosfera din Cenaclul Flacara, hazardul a aruncat zarurile in locul nostru. Incet, incet, sala din "Preoteasa", care parea prea mare pentru cei care au avut curajul de a retrai o lume necunoscuta, s-a umplut cu lumea care trecea pe strada. Atrasa de muzica pe care o stia de la parinti pastrata pe discuri acasa, a servit un vin, asezata turceste pe podea si a cantat pana cand noaptea s-a apropiat de miez.
FILM. "Te salut generatie in blugi", urmarit cu interes
FILM. Si cum sa nu te bucuri, tu, generatie in blugi a Cenaclului Flacara, la vederea unor tineri care isi sunau prietenii pe telefoanele mobile si le puneau sa asculte asa, prin telefon, concertul ad-hoc al "greilor" Vintila si Seicaru? Cum sa nu te bucuri tu, generatie in blugi a Cenaclului Flacara, cand tinerii care nu s-au nascut pe vremea cand cantai au facut coada la autografe pe CD si pe afisul evenimentului de joi seara? Si mai ales, cum sa nu te bucuri cand vezi zeci de tineri cantand cu tine la unison piese ce depasesc cu mult varsta celor din sala? Proiectia de film a dat timpul inapoi pentru reprezentantii generatiei Flacara prezenti in sala. Atat ei, cat si tinerii au urmarit atent, foarte atent, filmul "Te salut generatie in blugi", oferit spre proiectie prin amabilitatea domnului Andrei Paunescu. Filmul a fost realizat de un regizor extraordinar, de un om cu un curaj deosebit, care a filmat sub interdictie. Este vorba despre Cornel Diaconu. Din pacate, el a fost prins ca filmase infinit de multi metri de pelicula cu spectacolele Cenaclului din â82-â83. A platit scump: i s-a interzis sa mai intre in studio. Totusi, a avut forta sa il monteze.
La 17 septembrie 1973, cu un public format din numai 60 de persoane, se nastea, la Casa de cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa", fenomenul Cenaclul Flacara. La 7 ianuarie 2005, Jurnalul National a lansat o editie de colectie dedicata acestui fenomen si, o data cu aceasta, promitea publicului editarea unei serii de CD-uri care sa cuprinda cantecele din spectacolele Cenaclului.
AMINTIRI. Nicu Alifantis ne-a marturisit ca, pentru el, joi seara, timpul prezent a devenit timpul trecut. "In primul rand, va felicit din inima pentru ceea ce ati facut. Este emotionant, cel putin pentru mine, sa dau timpul inapoi si voi ati reusit sa ma faceti sa il dau inapoi acum cu aparitia acestui album. Filmul pus in aceasta seara ma face sa privesc, acum, cu alti ochi ceea ce s-a intamplat. Va felicit din inima si ma bucur nespus ca ati reusit sa faceti acest prim disc dintr-o colectie dedicata muzicii cantate in cadrul Cenaclului Flacara. Asa ca va doresc... o colectie lunga. Este un lucru minunat si astea sunt amintiri care raman peste ani."
DUET. Vintila si Seicaru, intr-o forma de zile mari
LIRISM. Florian Pittis explica succesul Cenaclului prin nevoia de exprimare si de libertate a tinerilor vremii. "Era vorba de o nevoie reala a tinerilor din acea perioada de lirism, nevoie care nu mai era intalnita nici macar in programa scolara, pentru ca dexteritatile - muzica, desen, chiar limba romana, toate, fusesera reduse, si atunci, chiar cei care nu puteau sa se manifeste cantand, veneau aici in loc sa se duca la discoteca. Generatia de azi va percepe muzica aceasta asa cum percepem noi niste documente istorice, atat. In alta forma ar putea prelua genul acesta de manifestare, dar pentru o alta forma trebuie sa se nasca alti oameni si o alta forma de exprimare. Ca sa imite ce a fost atunci, in nici un caz, ar fi o greseala enorma. Omenirea se desparte de Cenaclul ei razand, parafrazandu-l pe Marx. La Cenaclu am legat prietenii. Nu era numai un cenaclu in care cantam, cat un loc in care ne intalneam si schimbam idei, si erau si idei revolutionare. Am avut sansa imensa ca la o varsta frageda sa vad aproape toata tara. Lucrul minunat era ca in Cenaclul Flacara puteam spune absolut orice. Nimeni nu ne-a spus, cel putin cat am fost eu acolo, ce sa spunem si ce sa nu spunem, niciodata, absolut niciodata."
SUFLET FRUMOS. Desi nu a cantat mult timp sub auspiciile Cenaclului, Maria Gheorghiu a recunoscut cu mana pe suflet ca in seara de joi a retrait emotiile si fiorii care o incercau de fiecare data cand urca pe scena. "E bine ca lumea sa stie ce a insemnat cu adevarat Cenaclul Flacara pentru ca in ultima vreme s-a deformat foarte mult imaginea si ideea de Cenaclu Flacara. Acolo au existat intr-adevar valori si e bine ca sunt scoase din nou la iveala. Din pacate, traim intr-o societate de consum si platim tribut pentru treaba asta. Or, ceea ce faceti voi este acea floare care poate aduce primavara, este, daca vrei, acea floare rara de colt. La vremea respectiva, mi-am dorit foarte mult sa fac parte din acea miscare si vreau sa spun ca Cenaclul Flacara chiar a fost o scoala pentru mine. Daca tinerii care vor asculta acest album au disponibilitatea sa se aplece asupra materialului, cu siguranta vor descoperi fenomenul, vor simti poate acelasi fior pe care l-am simtit si noi. Atata vreme cat exista tineri dispusi sa fie frumosi la suflet, sa fie deschisi, vor exista iubitori ai acestui gen. Din pacate, multora a inceput sa le fie teama sa se deschida sufleteste, sa-si afiseze frumusetea launtrica pentru ca nu este «de bon ton». Dar inca mai exista oameni cu suflet frumos, care nu se tem sa-si deschida sufletul, iar voi cei de la Jurnalul faceti parte din aceasta categorie."
DANS. Tinerii au dat frau liber emotiilor
DE CE. Multi ar fi tentati sa spuna ca, avand in vedere ca publicul si-a schimbat gusturile in materie de muzica, initiativa Jurnalului ar fi sortita esecului. Numarul mare de tineri prezenti la lansare, care au cantat si au dansat de mama focului, contrazice pe deplin aceasta speculatie. Noi nu ne dorim decat sa scoatem din uitare adevarata muzica, aceea care a facut istorie in Cenaclul Flacara. Pe acest prim CD sunt inregistrari rare, melodii nedifuzate. Este pentru prima oara cand se foloseste tehnologia CD-vinil in Romania, o metoda importata din Germania. Selectia cantecelor nu a fost una usoara. In final, s-a ajuns la un compromis: acela de a avea nu atat calitatea sunetului, cat energia concertului "pe viu". Acest CD este un prolog. Intentionam sa scoatem la lumina toata muzica din Cenaclu, iar albumele ur-matoare vor contine foarte multe piese adunate din concertele artistilor.
In anii â80, Cenaclul Flacara a scos pe piata o mapa care continea trei discuri vinil, editate de Electrecord. Melodiile au fost inregistrate din spectacolul sustinut in Sala Studioului de Concerte al Radioteleviziunii in iunie 1982 si cuprindeau 25 de piese. Discurile au avut un succes neasteptat si s-au epuizat in doar cateva saptamani.
EMBLEME "Cenaclul Flacara
a fost un laborator care a produs tot timpul cantece foarte bune. Ele se confundau cu acea generatie, erau embleme ale sufletului acelei generatii, aveau ceva din drama zilelor pe care le traiam" Victor Socaciu CONTINUITATE "Sunt atat de multe
cantece frumoase lansate si cantate la Cenaclul Flacara si care, daca nu sunt puse pe un CD, pot disparea, pot fi uitate. Folkul este un gen muzical care a fost iubit si care este iubit in continuare" Mircea VintilaFABRICA "Cenaclul era ca
o fabrica de facut cantece. Au fost ani si de revolta si de spectacol viu si de aceea m-am dus. Toti umblam in jeansi de dimineata pana seara, dormeam in jeansi, pe scena ne aflam tot in jeansi" Vasile Seicaru
IMPLICARE
Jurnalul National le multumeste celor care au avut incredere in acest proiect. Este vorba despre Intercont Music, casa de discuri sub sigla careia vor aparea toate CD-urile din colectie. George Maracine, directorul Intercont Music, a crezut de la bun inceput in reusita proiectului. Din mai multe motive. "Am acceptat sa ma bag in acest proiect atat pentru ca generatia Flacara a fost si generatia mea, pentru ca Intercontul este promotorul muzicii folk. Mai mult decat atat, sunt un adept al muzicii bune can-tate de muzicieni." Alaturi ne-au mai fost revista Sapte Seri, Electrecord, Flacara lui Adrian Paunescu. CD-ul il puteti achizitiona din magazinele de specialitate din intreaga tara contra sumei de 20 de lei noi. Acestea fiind spuse, va uram auditie placuta!
1. DAN ANDREI ALDEA -
"Brad batran"
2. DORU SANDULESCU -
"Fara petale"
3. MIRCEA VINTILA -
"Pamantul
deocamdata"
4. VALERIU PENISOARA -
"Cantec pentru Oltenia"
(Live 1)