x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Plata la negru, o practică în Ambasada SUA"

"Plata la negru, o practică în Ambasada SUA"

de Gabriela Antoniu    |    25 Aug 2010   •   00:00
"Plata la negru, o practică în Ambasada SUA"

Silviu Crăescu, fost administrator al reşedinţei ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, a acordat un interviu revistei Q Magazine în care a afirmă că adevăratul motiv pentru care a fost dat afară din acest post este că s-a opus "plăţii la negru a românilor".



Potrivit sursei citate, contractul de muncă al lui Siviu Crăescu a fost desfăcut fără respectarea procedurilor legale şi, din cauza eşecului unor discuţii amiabile pe care le-a încercat, prin care să-i fie redată onoarea profesională, Silviu Crăescu a hotărât să-l dea în judecată pe angajatorul său, Mark Gitenstein.

"Am fost sfătuit de şefa departamentului de resurse umane din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, Lisa Derrickson, să-mi dau demisia, fără să-mi prezinte nimic scris în fapt şi fără să fi avut măcar un avertisment verbal în decursul a peste 43 de luni lucrate în cadrul reşedinţei, doar sugerându-se faptul că activitatea mea profesională a lăsat de dorit şi fără a menţiona măcar o dată ce atribuţii din fişa postului nu aş fi îndeplinit sau respectat. (...) Apoi, la data de 1 februarie 2010 am fost invitat din nou la biroul de resurse umane din cadrul Ambasadei SUA să-mi dau demisia şi unde practic a avut loc un şantaj cum că, dacă nu îmi dau demisia, atunci ambasadorul o să-mi desfacă contractul de muncă pentru necorespundere profesională.

Bineînţeles că nu am fost de acord cu acest lucru şi le-am reamintit că după o activitate profesională mai mult decât lăudabilă, pe parcursul celor 43 de luni în cadrul reşedinţei, în funcţia de administrator, activitate profesională lăudată oficial prin scrisori de mulţumire de mai mulţi demnitari cu gradul la cel mai înalt nivel din cadrul diplomaţiei americane şi de şefi ai serviciilor secrete americane aflaţi în vizită la Bucureşti, nimeni nu o să-l creadă. Mi s-a comunicat că, aşa cum am fost informat de adjunctul şefului Misiunii Diplomatice, Jeri Guthrie-Corn, la întâlnirea din 27 ianuarie 2010, motivul concedierii ar fi neîndeplinirea noilor standarde de administrare a operaţiunilor Reşedinţei", afirmă Silviu Crăescu în interviul acordat Q Magazine.

Întrebat care crede că a fost motivul real al concedierii, fostul admnistrator a răspuns: "Eu ştiu sigur că am fost concediat, deoarece m-am opus folosirii de angajaţi la negru în cadrul evenimentelor oficiale şi private de la reşedinţă". De asemenea, Crăescu a fost întrebat dacă este o practică în cadrul reşedinţei de-a folosi români pentru diferite activităţi profesionale fără ca acestora să li se întocmească forme legale de muncă, ci să fie plătiţi la negru.

"Da. Este o practică foarte frecventă şi foarte profitabilă. Sigur că vă pot da exemple şi pot susţine cele afirmate cu dovezi. Acest lucru s-a întâmplat şi pe timpul altor ambasadori, în afara domnului Gitenstein, şi este o practică frecventă în cadrul misiunii diplomatice americane la Bucureşti, unde majoritatea ofiţerilor şi angajaţilor ambasadei folosesc personal român atât în cadrul acţiunilor private sau de reprezentare oficială, fără a avea întocmite contracte de muncă înregistrate la ITMB, astfel că statul român este jefuit de taxe şi impozite, şi Ambasada SUA, prin şeful său, încurajează munca la negru în România", a spus Crăescu, care a oferit şi exemple: "Marius Pădure a lucrat şi a fost plătit la negru ca ospătar; Dragoş Grămadă, angajat al Ambasadei Germaniei, pentru ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Ion Bădescu, Liviu Hagieşteanu şi Mihai Eduard, toţi au lucrat şi au fost plătiţi la negru ca ospătari; Gica Olaru - bucătăreasă la Hotelul Intercontinental - a lucrat şi a fost plătită la negru ca bucătăreasă; Jean Prunescu a lucrat şi a fost plătit la negru ca ospătar, actualmente este angajat ca majordom al ambasadorului (de minimum o lună). Adina Stoica - angajat al Ambasadei Germaniei pentru ambasadorul Germaniei la Bucureşti - a lucrat şi a fost plătită la negru ca decorator şi bucătăreasă; Olimpia Melania Vintilă - contractor în cadrul unei firme care lucrează pentru Ambasada SUA - a lucrat şi a fost plătită la negru ca decorator şi bucătăreasă; Magdalena Grămadă a lucrat şi a fost plătită la negru ca decorator şi bucătăreasă; Gabriel Băjenaru - fratele valetului - a lucrat şi a fost plătit la negru ca ospătar, iar actele şi semnăturile acestora că au primit sumele respective se află ataşate la voucherele înaintate oficialităţilor americane spre decontare."

În cadrul interviului acordat în exclusivitate revistei Q Magazine, Silviu Crăescu mai dezvăluie şi cum sunt folosiţi şi exploataţi românii în cadrul reşedinţei ambasadorului SUA, cum i s-a cerut să spele argintăria din reşedinţă sau să fie paznic pentru câinele ambasadorului şi, nu în ultimul rând, cum s-a implicat ambasadorul Mark Gitenstein în campania prezidenţială din anul 2009.

×
Subiecte în articol: observator