x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voiajorul minune

Voiajorul minune

de Florentin Coman    |    28 Oct 2009   •   00:00
Voiajorul minune
Sursa foto: Florentin Coman/

Un porumbel de doar şase luni, crescut de un brăilean, a zburat aproape 1.000 km în 33 de ore. Specialiştii în columbofilie consideră performanţa sa demnă de Cartea Recordurilor.



Abia a împlinit şase luni dar are plămânii unui campion de cursă lungă, cu care a reuşit să-i uimească pe pasionaţii de columbofilie. Un porumbel voiajor crescut de un brăilean a reuşit să parcurgă distanţa de 942 kilometri în 33 de ore, întorcându-se acasă tocmai din Bialystok, Polonia, unde a fost eliberat în cadrul unui concurs internaţional. Cinci crescători brăileni au înscris în competiţie un număr de 236 de porumbei, toţi pui, în vârstă de şase luni. Dintre aceştia au ajuns înapoi, în Brăila, doar 25 de exemplare.

Primul sosit aparţine crescătorului Adrian Lilof. "A fost eliberat sâmbătă, 3 octombrie, la ora 8.00, şi s-a întors acasă duminică, 4 octombrie, la ora 17.15.  A fost o performanţă nesperată, pentru un pui de doar şase luni, să zboare neîntrerupt aproape 1.000 kilometri, în 33 de ore. Următorul porumbel din lotul eliberat la Bialystok a ajuns în Brăila abia luni, 5 octombrie, la ora 11.00", spune columbofilul, mândru de exemplarul pe care a reuşit să-l obţină din încrucişarea raselor bricoux şi catris.

Adrian Lilof are 36 de ani, este administratorul unei firme private şi şi-a descoperit recent pasiunea pentru columbofilie. "Cresc porumbei, la modul serios, de doar doi ani, iar performanţa acestui pui îmi dă o foarte mare mulţumire sufletească", declară Adrian.

Reuşita porumbelului Favorit, după cum l-a botezat crescătorul său, i-a uimit pe specialiştii în colubofilie. Într-un articol de specialitate, doctorul Mircea Bilius, preşedintele onorific al Asociaţiei Columbofililor din Suceava, este de părere că avem de-a face un un adevărat record mondial, pentru un zbor de fond al puilor voiajori în vârstă de şase luni.

×
Subiecte în articol: observator