Se servește simplu, cu biscuiți cu unt, zmeură sau afine proaspte sau în tarte ori deseruri cu citrice, potrivi hellotaste. ro.
Rețetă de înghețată cu lavandă
Ingrediente
300 ml lapte integral
200 ml smântână lichidă pentru frișcă ( 30% grăsime)
4 gălbenușuri
100 g zahăr
1 lingură flori uscate de lavandă comestibilă
1 linguriță extract de vanilie (opțional)
un praf de sare
Opțional: o picătură de colorant alimentar natural violet.
Mod de preparare
Începi cu infuzarea lavandei. Într-o crăticioară pune laptele împreună cu smântâna lichidă și florile de lavandă. Încălzește la foc mic până aproape de punctul de fierbere (nu lăsa să clocotească). Ia de pe foc, acoperă și lasă la infuzat 15–20 minute.
Gustă laptele infuzat după 15 minute, dacă parfumul ți se pare prea intens, strecoară mai devreme. Dacă vrei o aromă mai puternică, mai lasă 5 minute.
După infuzare, strecoară amestecul într-o sită fină, pentru a elimina florile.
Pentru prepararea bazei de înghețată amestecă gălbenușurile cu zahărul și sarea într-un bol, până devin mai deschise la culoare.
Toarnă treptat laptele cald infuzat peste gălbenușuri, amestecând continuu. Apoi toarnă totul înapoi în crăticioară și gătește compoziția la foc mic. Amestecă constant cu o spatulă, până când crema se îngroașă ușor și acoperă spatele lingurii (temperatura ideală este 82–84°C).
Ai grijă să nu o fierbi, altfel ouăle se coagulează.
Ia crăticioara de pe foc, adaugă vanilia și (opțional) o picătură de colorant violet.
Toarnă crema într-un bol curat și acoperă cu folie alimentară direct pe suprafață (ca să nu prindă pojghiță). Las-o să se răcească complet, apoi pune-o la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte. Acest pas ajută la dezvoltarea aromei și la o textură mai fină.
Toarnă apoi amestecul rece în mașina de înghețată și urmează instrucțiunile producătorului. Este nevoie de 25–30 min până la consistența dorită.
Dacă nu ai mașină de înghețată, toarnă compoziția într-un recipient și pune la congelator. Amestecă energic la fiecare 30–40 minute în primele 3-4 ore, pentru a sparge cristalele de gheață și a obține o textură cremoasă, potrivit hellotaste.ro.


