În funcție de universitate și de disciplinele din care se vor da concursurile de admitere, orice absolvent de liceu și bacalaureat interesat este așteptat să-și măsoare cunoștințele în fața caietului de examen.
Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le cunoști în legătură cu procesul de pregătire pentru admiterea la medicină sau farmacie și concursul în sine.
1. Cunoaște disciplinele din care vor fi formulate subiectele la fiecare universitate în parte
Acesta reprezintă punctul de plecare pentru toate celelalte decizii ce vor urma. Fie că alegi să urmezi studiile Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fie ale Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti sau ale Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, pregătirea trebuie privită cu extrem de multă seriozitate. După cum am menționat mai sus, materiile de bază sunt reprezentate de biologie, chimie și fizică.
Specializarea „Medicină”
Universitățile din București și Iași au un numitor comun, fiind reprezentat de materiile din care se vor da examenul de admitere: Anatomia și Fiziologia omului – Biologie de clasa a XI-lea și Fizică sau Chimie organică, a doua materie fiind la alegere. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în schimb, nu are ca opțiune Fizica pentru a doua materie, chimia organică fiind obligatorie.
Specializarea „Farmacie”
Din nou, universitățile din București și Iași au căzut de acord, disciplinele de concurs fiind următoarele: Chimie organică – obligatoriu și Biologie vegetală sau Anatomia și Fiziologia omului – la alegere. Universitatea din Cluj-Napoca propune pentru admitere trei materii la alegere: Biologie vegetală, Chimie anorganică sau Chimie organică.
Așadar, dacă Fizica nu reprezintă un interes deosebit, se recomandă achiziționarea unor cărți de chimie pentru clasa a XI-a care, alături de cele de biologie, vor asigura informațiile necesare admiterii la ambele specializări ale tuturor universităților.
2. Analizează-ți în mod obiectiv punctele forte și cele slabe, pentru a ști pe care materii să te axezi
După ce te-ai informat în legătură cu procesul de admitere de la universitățile din țară, trebuie să faci o analiză introspectivă. „Unde trebuie lucrat cel mai mult? Pe ce materie ar trebui să mă axez pentru a-mi atinge scopul final? Este suficient ce am învățat până acum?” sunt câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ți le adresezi, pentru a porni la drum în cunoștință de cauză. Aceste întrebări vor deveni laitmotive pe parcursul procesului de învățare.
3. Apucă-te din timp de învățat și stabilește un program pe care să-l respecți
Se vorbește mereu despre noțiunea de „time management”. Ei bine, dacă dorești să fii student în cadrul unei universități de profil medical din țară, se recomandă ca administrarea eficientă a timpului să devină o a doua natură. Te va ajuta mai mult decât crezi!
Numerotează capitolele și alocă un număr suficient de ore într-o zi pentru a le parcurge în mod eficient. Un truc destul de cunoscut este să alternezi materiile în funcție de zilele săptămânii, dedicând câte 3 sau 4 zile unei singure discipline. Așa elimini riscul instalării plictiselii care poate apărea dacă înveți pentru un singur obiect timp de o lună. Astfel, te vei bucura de un randament mult mai bun.
4. Învață cum să iei notițe în mod eficient
Una dintre cele mai bune metode de luare a notițelor este „The Cornell Note Taking Method”, o tehnică inventată de Profesorul Walter Pauk, în anii 1950, în timp ce preda în cadrul Universității Cornell. Această metodă descurajează folosirea propozițiilor lungi.
După ce ai parcurs un capitol, împarte o foaie A4 în 4 secțiuni, astfel încât să obții două coloane (cea stângă fiind mai îngustă) mărginite superior și inferior de încă două căsuțe orizontale.
Secțiunea cea mai de sus este destinată titlului, în timp ce coloana din stânga este rezervată pentru cuvintele cheie, abrevieri și simboluri care pe tine te vor ajuta să reții. Înainte de a lua notițe, întocmește o listă de abrevieri și expresii pe care le vei adăuga în acea coloană. În secțiunea din dreapta-mijloc, cea mai mare, vei scrie notițele propriu-zise, utilizând noțiunile din coloana din stânga. În partea cea mai de jos vei realiza rezumatul la rezumat, notând strict ideile principale din acel capitol.
Un mic sfat: creează și printează un caiet întreg format din pagini cu un layout după această metodă; astfel renunți la liniatul paginilor și te poți concentra direct pe notarea eficientă.
5. Autoevaluează-te după fiecare capitol
Pentru a fixa informațiile acumulate și pentru a verifica eficiența în asimilarea lor, se recomandă câte un scurt test după fiecare capitol. Ai putea să apelezi la ajutorul unui prieten alături de care împarți visul de a ajunge la aceeași facultate, rugându-l să-ți adreseze întrebări din capitolul parcurs.
Desigur, ar fi bine ca ajutorul să fie reciproc. După ce parcurgi pentru prima dată materia de la ambele discipline, este timpul să treci la nivelul următor: grilele pentru admitere. Rezolvarea acestora îți va răspunde la întrebările din punctul 2 în cel mai obiectiv mod.
Admiterea la medicină sau farmacie este o etapă deosebit de importantă din viața oricărui viitor student. Nu trebuie văzută cu teamă, ci abordată cu seriozitate, concentrându-te pe scopul final în momentele în care simți că nu mai poți asimila informații noi. Respiră adânc, nu renunța și luptă în continuare! Mult succes!