x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Afaceriștii din turism fac lobby pentru mai puține săptămâni de școală

Afaceriștii din turism fac lobby pentru mai puține săptămâni de școală

de Diana Scarlat    |    16 Feb 2022   •   07:35
Afaceriștii din turism fac lobby pentru mai puține săptămâni de școală

Schimbarea sistemului preuniversitar a fost, după 1990, o țintă a tuturor miniștrilor Educației, până la bulversarea totală a elevilor. Trecerea de la trimestre la semestre a fost primul pas către debusolare, pentru că s-a trecut de la un sistem bine organizat, cu perioade compacte de școală și vacanțe, la unul mobil, care nu mai permite niciun fel de planificare.

S-au adăugat multe zile libere, care atrag după ele și minivacanțe școlare, schimbându-se și aceste perioade de la un an la altul. De circa zece ani au  început să ceară modificări de program și cei din turism, arătând că le scad încasările din cauza structurii anului școlar, iar statul ar trebui să încurajeze economia inclusiv prin adaptarea vacanțelor la cerințele industriei ospitalității. Astfel s-a ajuns la o serie nouă de schimbări în structura anului școlar, pentru a mulțumi pe toată lumea, dar în continuare există revolte și nemulțumiri, indiferent de deciziile luate de Ministerul Educației. Ultimul scandal e pentru o nouă vacanță de iarnă, în februarie. Ministerul a adăugat o săptămână liberă, dar presiunile continuă pentru a mai obține una în plus.

Primele cerințe din partea industriei ospitalității au fost de a se prelungi vacanța de vară până spre jumătatea lunii septembrie, pentru a beneficia cât mai multe familii cu copii de perioadele de reducere de la finalul sezonului estival. Dar și vacanța de iarnă a devenit subiect de dispută, recent, pentru luna februarie. A fost lansată și o petiție, de către Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianței pentru Turism (APT). Aceștia au cerut modificarea structurii anului școlar arătând că o vacanță de iarnă de două săptămâni, în februarie, ajută copiii pentru menținerea sănătății fizice și psihice, asigurând alinierea cu restul țărilor în care se practică sporturile de iarnă. Dacă Ministerul Educației ar răspunde tuturor cerințelor industriei ospitalității, anul școlar ar trebui să înceapă pe 20 septembrie, să se termine la 1 iunie și, pe lângă vacanțele deja stabilite, să mai existe cel puțin o săptămână în plus, în februarie. Dar structura anului școlar nu poate fi așa, pentru că deja avem cel mai scurt an școlar din Europa.

Doar o săptămână liberă în februarie

Ministerul Educației a anunțat, săptămâna trecută, cum a fost refăcută structura anului școlar pentru perioada 2022-20023, în urma analizei tuturor cerințelor care au fost trimise către Guvern. Școala ar urma să înceapă pe 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie. Se tinde spre o revenire la împărțirea anului școlar pe trimestre, așa cum era inițial. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că s-a ajuns la concluzia că anul școlar trebuie împărțit în „trei secțiuni” în loc de semestre. De asemenea, ministrul a explicat că perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să fie prinsă într-o vacanță clară pentru elevi, propunerea fiind pentru perioada 22 decembrie - 8 ianuarie, urmând o vacanță de primăvară care să includă perioada sărbătorilor pascale, propunerea fiind pentru perioada 7-18 aprilie. Dar s-a luat în calcul și o săptămână liberă pentru toți elevii în luna februarie, pentru a răspunde și la cerințele celor din turism. Aceasta s-ar adăuga la alte trei săptămâni în care elevii nu vor merge la școală. „Putem lua în calcul o săptămână în luna februarie. Dar dacă această decizie se va lua, va fi în primul rând în interesul elevului și pentru a susține sportul pentru activitate benefică elevilor. Întâmplător se suprapun peste interesele economice așa cum s-a precizat în petiție”, explică ministrul Educației. Pe lângă aceasta, anul viitor ar putea fi introdusă o săptămână de vacanță în luna octombrie, aceasta existând până acum doar pentru grădinițe și ciclul primar. Tot în toamnă ar putea fi și o Săptămână Altfel. Mai există „săptămâna verde”, în luna mai, când orele ar urma să se facă preponderent în aer liber.

„Mens sana in corpore sano” și creșteri la PIB

Asociațiile care cer două săptămâni de vacanță în luna februarie au argumentat cerința transmisă Guvernului prin faptul că această modificare ar aduce mai mulți copii pe pârtiile de schi, iar sporturile de iarnă aduc beneficii în viața oricărui copil: „O minte sănătoasă nu se poate dezvolta decât într-un corp sănătos; Activitățile în aer liber iarna ajută la creșterea imunității copiilor; Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia ș.a.m.d.) au vacanțe de iarnă, în februarie, de două săptămâni. În Germania, de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie „Sportferien”, adică „vacanța pentru sport” - se arată în petiția care a fost luată în considerare de Ministerul Educației și s-a anunțat revenirea la vacanța cerută. Apoi s-au revoltat cei care nu vor să coreleze structura anului școlar cu nevoile din turismul montan, aceștia spunând că nu există niciun studiu care să arate câți elevi schiază. Asociațiile au adus și calcule exacte care arată efectele eliminării vacanței: comparația între prima săptămână (luni-vineri) din februarie 2022 cu aceeași săptămână din februarie 2021 arată o scădere cu 70% a turiștilor pe pârtiile de schi Transalpina (Jud. Vâlcea), când au fost 8.106 de turiști; la Arena Platoș (Jud. Sibiu) se înregistrează o scădere cu 78% în 2022 față de 2021, când au fost 8.694 turiști; la Buscat Resort  (Jud. Cluj), o scădere cu 62% în 2022 față de 2021, când au fost 3.762 turiști. „Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii. La Straja (Jud. Hunedoara), cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeași perioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea, turiștii de pe pârtie au fost cu 64% mai puțini”, arată cele două asociații din turism.

 

România are printre cele mai scurte durate ale anului școlar din blocul comunitar, cu toate perioadele de vacanțe și zile libere, cu ocazia sărbătorilor legale. Asociațiile din turism cer mai multe vacanțe.

 

Avem deja două vacanțe mari care împart în trei secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, durată de cursuri.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

 

×