x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie „Delta Force” reprezintă România printre elitele roboticii mondiale la competiția de robotică FIRST Global Challenge, Singapore, 2023

„Delta Force” reprezintă România printre elitele roboticii mondiale la competiția de robotică FIRST Global Challenge, Singapore, 2023

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   11:48
„Delta Force” reprezintă România printre elitele roboticii mondiale la competiția de robotică FIRST Global Challenge, Singapore, 2023
Sursa foto: FB Delta Force

TEAM Romania, echipa Delta Force a Liceului Național de Informatică din Arad, va reprezenta România la competiția de robotică FIRST Global Challenge, Singapore, 2023, în urma desemnării de către „Nație prin Educație” să ne reprezinte țara.

Delta Force” a reprezentat în ultimii ani cu succes România la cele mai prestigioase concursuri și olimpiade internaționale, echipa țării noatre remarcându-se printre elitele roboticii la nivel mondial. După obținerea titlului de Campioană Mondială FTC în 2022 și prima echipa de FRC din Romania, echipa de robotică a Liceului Național de Informatică Arad a continuat cu un parcurs competițional la fel de bun: titlul de Căpitan de Alianță Finalistă la Campionatul Național FIRST Tech Challenge România – 2023, titlurile de Căpitan al Alianței Finaliste și Industrial Design Award sponsorizat de General Motors, la competiția internațională de robotică FIRST Robotics Competition (FRC) – Bosphorus Regional – Istanbul, Turcia – 2023.

FIRST Global Challenge este o competiție de robotică - Olimpiada Globală de Robotică - competiție care promovează domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, anul acesta fiind centrată pe revoluționarea energiei regenerabile, cu accent pe hidrogen, având drept scop îmbunătățirea sănătății planetei și asigurarea unui viitor energetic mai curat și echitabil. Pe parcursul competiției, participanții sunt provocați să-și folosească abilitățile de rezolvare a problemelor  și creativitatea pentru a proiecta și construi un robot funcțional.

Înființată în 2018, echipa de robotică Delta Force a Liceului Național de Informatică Arad a reușit performanțe internaționale notabile în cei cinci ani de la înființarea sa. Pentru a participa la concurs, a fost selectată datorită rezultatelor anterioare excelente: premiul Collins Aerospace Innovative (2019, 2020, 2021), Control Award (2019, 2021), a obținut titlul de Echipă Campioană Mondială la Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge” din Houston (Texas, SUA) în 2022, locul 1 la Demo-ul organizat de Vectron (2022), locul 1 la turneul „xRC Freight Frenzy” (2022) și premiul Industrial Design la FIRST Robotics Competition din Istanbul (2023). Componența echipei care va reprezenta România în Singapore este următoarea: Corina Dragoș-Botoșan, Octavian Dragoș-Botoșan, Aida Pero, prof. Florin Barna (mentori), Mihai Ozarchevici, Norbert Leucuța, Adrian Albota, Vlad Crețu, Briana Lucaci, Sebastian Dochița, Aaron Tulcan, Ruxandra Cibotariu, Andrei Gabor, Radu Bulzan, Denis Demeter, Andrei Ianis Oțoiu, Bogdan Barna, cu sprijinul și îndrumarea membrilor Alumni: Sebastian Măcean, Radu Micle, Raul Floarea, Robert Rus – studenți, care au rămas alături de echipa cu care au câștigat titlul de campioni mondiali la robotică în anul 2022, în Texas, SUA.

„Concurăm alături de echipele a 190 de țări din întreaga lume, pentru a pune în valoare experiența acumulată, știința și tehnologia pe care ne bazăm în construcția robotului nostru. Soluțiile tehnice alese de noi vin cu rezolvări la provocările concursului și putem spune că suntem încrezători în victorie. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, ne-au încurajat și ne-au oferit sprijin financiar, și aici menționăm companiile Aptiv și GualaPack Nădab, sponsorii noștri principali. Mulțumim Liceului Național de Informatică, profesorilor și doamnei director Lilla Pellegrini, administrației municipiului, domnului primar Călin Bibarț, care s-a dovedit a fi un susținător necondiționat al echipei. Mulțumim „Nație prin Educație” pentru încredere și suport”au declarat membrii TEAM Romania  – Delta Force.

Astra Vagoane Călători S.A. a colaborat în acest proiect cu Team Romania pentru identificarea unei soluții viabile pentru proiectul cu care participă la concurs și prin care echipa propune valorificarea potențialului vast al hidrogenului pentru a revoluționa și a crește sustenabilitatea sistemelor de transport.

Mult succes, tineri dedicați, inspirație și fie ca trofeul să fie al vostru!

 

 

 

 

×