x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Luptă în Coaliție pe Legile Educației: PNL insistă ca anumite prevederi să rămână

Luptă în Coaliție pe Legile Educației: PNL insistă ca anumite prevederi să rămână

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   21:03
Luptă în Coaliție pe Legile Educației: PNL insistă ca anumite prevederi să rămână
Sursa foto: Hepta

PNL insistă în Coaliție pentru ca anumite prevederi din legile educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru Ligia Deca, printre ele fiind „Masa Sănătoasă” și buget triplu pentru burse.

Prevederi din legile educației pentru care PNL insistă să rămână așa cum au fost formulate de ministrul Educației Ligia Deca sunt ca bugetul pentru burse să se tripleze și să crească numărul beneficiarilor, iar „Masa caldă” din școli să devină „Masa Sănătoasă” și de acest program să aibă parte un milion de copii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din coaliție.

Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.

De asemenea, se dorește ca personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate să beneficieze de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.

Altă prevedere este ca învățământul în sistem dual să fie extins în învățământul postliceal și universitar.

De asemenea, angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, să poată beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.

Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română, potrivit prevederilor formulate de Deca, pentru care insistă PNL.

Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială, este o altă prevedere.

Învățământul dual trebuie să poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate, potrivit prevederilor formulate de Deca.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: legile educatiei propuneri ligia deca