x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Deca: Peste 3.400 de cadre, la catedră fără studii corespunzătoare postului

Deca: Peste 3.400 de cadre, la catedră fără studii corespunzătoare postului

de Redacția Jurnalul    |    08 Sep 2023   •   13:45
Deca: Peste 3.400 de cadre, la catedră fără studii corespunzătoare postului
Sursa foto: Lucian Alecu

Peste 3.400 de cadre se vor afla, în acest an școlar, la catedră deși nu au studii corespunzătoare postului, a anunțat vineri ministrul Educației, Ligia Deca.

„În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am, actualizată, este 3.440, față de 5.233, cât am avut în anul școlar 2022-2023”, a spus Ligia Deca.

Ea este convinsă că noile decizii luate de autorități vor duce la scăderea acestui număr.

„Sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja absolvenții de învățământ superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de acest cifre și vom avea mai multe cadre titulare și calificate la clasă”, spune ministrul.

Ea spune că „cineva va intra în clasă și în cele mai multe cazuri acel cineva are toate calificările necesare pentru a preda acea disciplină”.

Ministrul a fost întrebat și despre situația deficitului de cadre la disciplinele matematică, fizică sau chimie.

„În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat, în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană. De aceea, noua lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematicii, tehnologiei, în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să îi încurajăm să aleagă și cariera didactică”, a explicat Ligia Deca.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ligia Deca an școlar