Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) boicotează simularea examenului de Evaluare Naţională, care are loc în perioada 5-7 martie. În anul 1999, FSLI a reușit să obțină o creștere netă de peste 80% a salariilor, după o grevă de amploare, ceea ce s-ar putea întâmpla și anul acesta, dacă profesorii se vor uni, în grevă generală.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) au făcut, duminică, un apel către cadrele didactice să nu afecteze copiii prin demersuri "radicale" precum boicotarea simulării Evaluării Naţionale, care începe astăzi, amintindu-le profesorilor că tocmai au primit salarii mărite. "Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20% de la 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic", a precizat MEN. Profesorii nu au fost, însă, convinși de declarațiile autorităților. “Nu renunțăm la boicot, numai că în județele în care nu s-a învățat săptămâna aceasta a fost mai greu să luăm legătura cu oamenii și să strângem semnături. E posibil ca unii colegi să boicoteze, chiar dacă n-au dat semnătură. Simularea se face în afara orelor de program”, ne-a declarat profesorul Radu Pisică, președinte Sindicatul Liga Salariaților din Învățământul Preuniversitar sector 6, membru FSLI, care a participat și la greva din 1999 și a demisionat din PNȚCD, alegând lupta sindicală.
Profesorii susțin că este nesemnificativă creșterea salarială și protestele vor continua. “Este un exercițiu al nostru pentru o eventuală viitoare grevă generală, care probabil va fi în luna mai. La simularea Bacalaureatului va fi, probabil, mai bine reprezentat boicotul. Când noi, liderii, am pichetat sediul PSD, au venit și membrii simpli de sindicat și au strigat că vor grevă generală. E o stare de nemulțumire care nu poate fi negată. Ce ne-au dat? Suntem pe ultimul loc în grila de salarizare. Noi am descoperit un caz, o femeie de serviciu de la primăria unei comune care are 5.000 de lei, iar profesorul cu gradul I, care iese la pensie, are 3.500. Primarii au făcut salariile cum au vrut, pentru că legea a fost interpretată diferit. Dacă ceilalți colegi din alte sindicate nu înțeleg faptul că e irelevantă o grevă în altă perioadă a anului, nu vom schimba nimic. Iar elevii nu au de suferit, de fapt, pentru că examenele doar s-ar amâna câteva zile, până la soluționarea situației”, mai spune sindicalistul.
1.100 de școli din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti vor fi afectate de protestul FSLI