Studenții care aleg facultățile cu profil tehnic știu deja, din experiența ultimilor cinci ani, că se vor putea angaja imediat după absolvire. Mulți își găsesc locuri de muncă încă din timpul anilor de studiu, apoi avansează în carieră. Universitățiile cu specializări de Inginerie, IT, Electronică, Cibernetică, Automatică, dar și Agronomie, Arhitectură sau Construcții sunt foarte căutate, pentru că oferă acest avantaj, iar în ultimii ani, instituțiile de învățământ au încheiat contracte cu mari companii, pentru a le asigura studenților posibilitatea de a intra în contact direct cu viitorii angajatori.
IT-ul și ingineria sunt cele mai avantajate domenii în această perioadă, pentru că deja, în ultimii trei ani, cererea de specialiști a pieței este mai mare decât numărul de absolvenți. Se angajează imediat atât studenții de la universitățile de stat, cât și cei de la particulare. Univers i t a t e a Politehnica din București (UPB) trimite către piața forței de muncă peste 2.500 de specialiști în fiecare an, dar primește de patru ori mai multe cereri de la companii. Astfel se ajunge la un procent de peste 90 al absolvenților de Inginerie care își găsesc imediat locuri de muncă în domeniile bine plătite, indiferent de universitatea la care și-au făcut studiile.
Există și concurența de odinioară
Acest fenomen a dus și la creșterea numărului de candidați la specializările cele mai căutate, triplu față de situația de acum 15 ani. „Universitatea avea până la 10.000 de studenți în urmă cu 15 ani, iar acum am d e p ă ș i t 3 0 . 0 0 0 , în ultimii trei ani, î n t o a t e ciclurile de studiu, de la li-cență la doctorat. Important e faptul că nu doar numărul studenților de la Politehnică a crescut, ci și calitatea lor”, spune Mihnea Costoiu, rectorul UPB. Pe lângă specializările la modă, despre care tinerii aud în mass-media, Automatică, Electronică și Calculatoare sau Transporturi, de trei ani se caută foarte mulți ingineri chimiști, specialiști în Ingineria Materialelor (fosta Metalurgie), dar și în Mecanică, inclusiv Mecanică Agricolă, domeniu care aproape a dispărut în anii 90, iar acum este căutat pe piața românească de marile companii care produc utilaje de ultimă generație. Cererea este mare și pentru absolvenții de Agronomie și Medicină Veterinară. „Absolvenții de Medicină Veterinară sunt în topul celor care-și găsesc locuri de muncă. În domeniul biotehnologiilor, 55% dintre absolvenți lucrează imediat după ce termină studiile, în domeniul în care s-au pregătit. Până la 78%, ajung să lucreze la șase luni după terminarea studiilor, iar restul, până la 100%, în anul următor, în România sau în străinătate. Dintre cei care termină licența, 50% își continuă studiile la masterat, din promoția anului în curs și din cele anterioare”, spune Sorin Câmpeanu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.
Numărul de locuri e mai mare decât anul trecut, la USAMV București. Sunt peste 2.000 de locuri bugetate la licență și master. Pentru a-i încuraja pe candidați, le asigurăm și cazare gratuită pe perioada de admitere, de anul acesta. Sorin Câmpeanu, rectorul USAMV București
Deși s-a înregistrat o scădere dramatică a numărului de studenți în România, de la peste un milion în anul 2007, la 500.000, cele patru Universități de Științe Agricole și Medicină Veterinară, de la București, Cluj, Iași și Timișoara au rămas cu un număr constant de 28.000, dintre care 12.000 doar la București
Silicon Valley, marca Babeș-Bolyai
Fenomenul care a transformat orașul Cluj-Napoca în Silicon Valley al Europei a fost generat de Universitatea Babeș- Bolyai, care a reușit să creeze o pepinieră de specialiști în IT, pentru cele mai importante firme din domeniu.
Astăzi sunt peste 15.000 IT-ști angajați la Cluj, în peste 500 de companii de profil, iar orașul s-a transformat, astfel încât să le facă pe plac specialiștilor și studenților care aleg acest centru universitar. Printre marile companii care au făcut și fac în continuare angajări în acest oraș-minune se numără Facebook, Microsoft sau Google. Fenomenul de la Cluj a generat o explozie în lanț a cererii și ofertei pe piața IT din România, astfel încât domeniul a ajuns pe primul loc în topul preferințelor studenților, dar și al ofertelor educaționale ale universităților de stat sau particulare, din toată țara. Cu toate acestea, B a b e ș - B o l y a i î ș i păstrează întâietatea, fiind cea mai vânată universitate de către viitorii IT-ști. Același fenomen a plasat UBB pe locul I în topul universităților din România, înaintea Universității din București.
Companiile de la Cluj care angajează specialiștii formați, în cea mai mare parte, la UBB, sunt în continuă dezvoltare și oferă salarii comparabile cu cele din țările Europei de Vest, adică până la 20.000 de euro pe lună pentru un programator talentat. Cel mai mic venit, de entry-level, este de 500 de euro net, dar sunt companii care angajează și cu salariul de început de 1.000 de euro, în funcție de nivelul de pregătire al candidatului, dar și de calitatea muncii.
Nivelul de salarizare a plasat Clujul pe primul loc în topul celor mai scumpe orașe din România, în ultimii ani.
Oferte în străinătate
Universitățile din România pierd foarte mulți candidați buni care aleg ofertele din străinătate, în ultimii ani. „În jur de 10.000-15.000 de absolvenți de liceu pleacă în fiecare an la universitățile din străinătate, care le oferă foarte multe avantaje, inclusiv burse. Și la ei este criză, iar tinerii din Europa de Est și, cu precădere, din România, fac toate cele trei cicluri de studiu, licență, masterat și doctorat, ceea ce tinerii din Vest nu prea fac. În plus, românii care studiază în străinătate știu că își pot găsi foarte ușor locuri de muncă acolo, chiar din perioada studiilor, iar universitățile le facilitează accesul pe piața forței de muncă”, explică Anton Hadăr, președintele federației sindicale Alma Mater. Cele mai căutate universități din vestul Europei sunt în Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Suedia.
Atractive în România
Și studenții străini aleg oferta educațională din România, în ultimii ani, mai ales pentru nivelul foarte scăzut al taxelor de școlarizare, dar și pentru performanțele universităților. Peste 30.000 de studenți străini învață în România, iar numărul lor este în creștere constantă. Ingineria, Medicina, Medicina Veterinară sau Informatica sunt printre cele mai căutate specializări. Politehnica București, Universitatea de Construcții Maritime din Constanța și Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești au foarte mulți studenți străini, pentru că au dat cele mai bune rezultate în domeniile de studiu, în ultimii ani.