x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul japonez: Seismul şi valurile tsunami, "'un dezastru naţional fără precedent"

Premierul japonez: Seismul şi valurile tsunami, "'un dezastru naţional fără precedent"

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2011   •   17:00
Premierul japonez: Seismul şi valurile tsunami, "'un dezastru naţional fără precedent"
Sursa foto: /reuters
156144-premierul-kan.jpgPremierul japonez, Naoto Kan, a declarat, sâmbătă, într-o alocuţiune televizată, că seismul şi valurile tsunami care au lovit vineri Japonia constituie “un dezastru naţional fără precedent”, relatează AFP."Doresc ca populaţia să depăşească acest seism, care constituie un dezastru naţional fără precedent', a

declarat Kan, în timp ce bilanţul seismului şi al valurilor tsunami se ridică, cel puţin oficial, la peste 1.700 de morţi şi persoane dispărute.

Guvernul japonez, referindu-se la explozia de sâmbătă de la reactorul nr.1 al centralei nucleare de la Fukushima (nord-est), a afirmat că la carcasa reactorului nu s-au produs pagube, că radiaţiile au scăzut după explozie, şi a adresat un apel la calm, relatează AFP. "Luând măsuri ferme, vom face tot posibilul pentru ca nici o persoană să nu aibă probleme de sănătate", a declarat premierul japonez, la patru ore după explozia produsă în incinta reactorului nr.1 al acestei centrale nucleare.

"Aş dori ca toată lumea să acorde atenţie informaţiilor furnizate de guvern, iar mass-media să acţioneze cu calm", a afirmat premierul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a dat şi el asigurări că la carcasa reactorului nu s-au produs avarii.





×