x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 500 de euro pentru un loc de munca

500 de euro pentru un loc de munca

23 Oct 2004   •   00:00

Frate, frate, dar branza e pe bani! Pe multi euro. Te costa sa faci rost de un loc de munca in Italia, la negru. Daca esti norocos si nu ajungi pe mana unor traficanti care te lasa de izbeliste.

ANA-MARIA LUCA

Anamaria Marcu e la Palermo de cativa ani si incearca sa organizeze o asociatie care sa aiba grija de drepturile romanilor care ajung la Palermo. Pentru ca mijloacele prin care ajung ei acolo nu sunt tocmai in regula si adesea ajung victime ale traficului de locuri de munca si chiar de fiinte umane. Povestile pe care le aude ea in fiecare zi de la romani si romance pe care ii intalneste in parc sau pe strada nu sunt toate frumoase. Unii au platit bani grei ca sa poata sa lucreze trei luni la negru, iar altii s-au considerat norocosi sa aiba o ruda deja stabilita in Italia.

De fapt, cel mai simplu mod de a ajunge in Italia este sa apelezi la frati, cumnati, surori sau cunostinte care lucreaza deja de un timp oarecare in strainatate, spune Anamaria. Rudele, prin intermediul altor "prieteni" pe care ii platesc, reusesc sa faca rost de un loc de munca.

"Intre 200 si 500 de euro costa un loc de munca. Depinde de zona in care esti plasat. Spre exemplu, nu te poti apropia de Venetia sau de Torino fara 500, in Palermo si Catania merge si cu 200", spune tanara de 25 de ani.

CALATORIA. In general, cei care pleaca pentru prima data nu au cei 500 de euro pe care trebuie sa-i arate la granita. Atunci apeleaza prin alte cunostinte la "baietii buni", cum le spune Anamaria Marcu. Acestia fac transporturi ilegale pentru pretul de 250 de euro de la Bucuresti la Roma. Pentru banii acestia, ei se ocupa de vamesi, de spagi, de "tot".

"Mijlocul de transport fiind «aranjat», se pleaca spre granita intr-un harb de masina. Pentru ca s-au invatat baietii ca-n Austria e de belea, si le poate confisca masina. Asa ca de ce sa riste o masina de un milliard, cand poate sa riste vietile celor pe care-i transporta. Odata ajunsi, coboara numai soferul, care, dupa un prealabil «colocviu» cu vamesul, trage si masina in granita. Ofiterul din vama priveste «satul» si obosit, intreband de forma scopul vizitei, ca neluand in seama asigurarile persoanelor care sunt facute doar pe cinci zile, declara ca pot trece", povesteste Anamaria.

DESTINATIA. Lucrurile devin foarte complicate in Italia. "Oamenii nefiind informati, stau linistiti si se culca pe-o ureche, ca trei luni cat sunt in viza, daca sunt opriti pe strada de carabinieri, sunt in regula. Dar lucrurile nu stau chiar asa", spune Anamaria. Conform legislatiei italienilor, cand ai ajuns in tara trebuie sa te duci la politie si sa declari scopul vizitei si perioada. In urma acestei declaratii ti se eliberaza o adeverinta care atesta faptul ca esti in evidentele lor. Insa trebuie sa dovedesti ca ai un domiciliu, rezervari la hotel sau un cetatean italian dispus sa te cazeze.

"Deci suntem din nou in aer, pentru ca unul care vine sa munceasca la noroc nu dispune de nici unul din aceste mijloace."

Multi italieni angajatori prefera sa nu faca un contract cu "servitorii", desi amenzile nu sunt foarte mici. Asa ca, legalizarea sederii romanilor nu e un lucru usor. Contributiile si inregistrarile contabile in cazul angajarii unui strain nu sunt pe placul italienilor. Asa ca romanilor le ramane sa munceasca ilegal si pe bani putini.

FORMELE LEGALE

Un contract de munca pe care il poate oferi angajatorul italian trebuie trimis recomandat in Romania direct persoanei solicitante. Deci, angajatul trebuie sa fie in Romania. Este imposibil ca unul care vine in Italia si munceste ilegal sa poata fi pus in legalitate atata timp cat se afla pe teritoriul Italiei.

In majoritatea cazurilor, romanii muncesc cele trei luni, se intorc in Romania, iar apoi italianul le trimite acasa contractul de munca. Acest contract este de 3, 6 sau 9 luni. Insa, in afara celor pentru agricultura si constructii, celelalte tipuri cer o specializare care trebuie recunoscuta si in Italia.

OCUPATIILE ROMANILOR

Meseriile cautate de italieni sunt de companie pentru batrani si servitoare in casa. "Pentru barbati a devenit aproape imposibil de gasit de lucru, intrucat de asta se «ocupa» romanii infractori de care geme Roma si care se fac vazuti la stiri intr-un mod sau altul mai in fiecare zi. Dar asta este o alta problema", spune Anamaria Marcu. "Despre rezidenta sunt destul de putine de spus, intrucat trebuie ca solicitantul sa fie angajat activ de cinci ani si sa aiba domiciliu. Cererea sa vine analizata si in urma acestei analize, functie si de numarul anual de emigranti pe care il poate accepta Italia ca tara, se da un raspuns."
×
Subiecte în articol: diaspora munca