x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recalcularea pensiilor aproape finalizată: Măriri de până la 700 de lei pentru unii pensionari

Recalcularea pensiilor aproape finalizată: Măriri de până la 700 de lei pentru unii pensionari

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2024   •   12:15
Recalcularea pensiilor aproape finalizată: Măriri de până la 700 de lei pentru unii pensionari

Procesul de recalculare a pensiilor este aproape de finalizare, cu peste 99% dintre dosare deja recalculate. În această săptămână, Casa Naţională de Pensii a început tipărirea deciziilor de recalculare, care vor fi trimise către Poşta Română. Primele documente vor ajunge la pensionari la începutul lunii septembrie. Guvernanţii anunţă că peste 3 milioane de pensionari vor beneficia de venituri majorate începând din septembrie.

Deciziile de recalculare vor include datele de identificare ale pensionarului, informaţii despre stagiul de cotizare şi categoria de pensie. "Ca noutate, la litera C, avem numărul punctelor de stabilitate acordate pentru pensionarii cu stagiu contributiv de peste 25 de ani. De asemenea, valoarea punctului de referinţă va fi de 81 de lei, iar la litera F este indicat noul cuantum al pensiei, valabil de la 1 septembrie," a explicat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Distribuirea deciziilor de recalculare se va face între 15 şi 31 august, cu ajutorul Poştei Române. Majorările de pensii pot ajunge până la 80%. De exemplu, un pensionar care a lucrat 35 de ani ca vânzător pe un salariu minim pe economie și primește în prezent indemnizația minimă de 1.281 lei, va primi aproape 700 de lei în plus, conform Ministerului Muncii. Totuși, mulți pensionari rămân sceptici în privința creșterilor semnificative.

În cazul în care recalcularea rezultă într-o pensie mai mică, pensionarul va păstra venitul actual. Începând cu 1 septembrie, va avea loc o a doua recalculare, care va include sporurile, primele, bonusurile şi orele suplimentare, cu condiţia ca pensionarii să prezinte o adeverinţă de la fostul loc de muncă. Documentele necesare pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau de la companii private, în cazul în care firma originală s-a desfiinţat. Această a doua etapă de recalculare se va finaliza până la 31 martie 2025, potrivi5t Observator News.

Vicepreşedintele CFA, Adrian Codîrlaşu, a avertizat că sistemul public de pensii va întâmpina probleme majore în momentul pensionării generației decreţeilor. În plus, mamele vor putea ieşi la pensie cu 6 luni mai devreme pentru fiecare copil născut sau adoptat, conform noilor reglementări.

×