x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 68 de morţi în urma protestelor din Kîrgîzstan

68 de morţi în urma protestelor din Kîrgîzstan

08 Apr 2010   •   00:00

Protestatarii au incendiat şi jefuit părţi ale sediului guvernului din capitala kîrghîză Bişkek, după ce opoziţia a anunţat că a preluat controlul în ţară, potrivit unui jurnalist al agenţiei ruse de presă, aflat la faţa locului. În urma confruntărilor violente din Kîrgîzstan, 68 de persoane şi-au pierdut viaţa, a anunţat agenţia de presă AKIpress, citând Ministerul Sănătăţii.



În această dimineaţă, circa 1.000 de persoane se aflau în piaţa din faţa Guvernului, iar mai multe persoane scoteau din clădire echipamente şi covoare. De la etajele şase şi şapte, unde se aflau birourile preşedintelui, ieşea fum. Un portret stropit cu sânge al preşedintelui Kurmanbek Bakiev atârna de un gard al Guvernului.



Mai multe incendii au fost înregistrate în oraş, iar centre comerciale şi magazine au fost jefuite. Scene similare pot fi văzute pe întreg teritoriul fostei republici sovietice. Opoziţia a îndemnat la calm şi a cerut oprirea jafurilor. Premierul numit de opoziţie, Rosa Otunbaieva, a spus că premierul în funcţie Daniar Usenov a semnat o scrisoare de demisie şi că nu se ştie unde se află Bakiev. În pofida haosului, primarul Bişkekului a dat asigurări că serviciile vitale vor fi menţinute.

Tulburările politice majore au început în Kîrgîzstan luna trecută, forţele de opoziţie acuzând Guvernul că cenzurează presa şi nu aduce stabilitate şi creştere economică în ţară. Situaţia a escaladat marţi, când mai mulţi lideri de opoziţie au fost arestaţi, după ce poliţia şi activiştii s-au bătut în oraşul Talas din nord-vestul ţării. Ieri, mişcarea s-a extins în toată ţara.

×
Subiecte în articol: externe