x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abramovici, în pericol la negocierile dintre Ucraina și Rusia

Abramovici, în pericol la negocierile dintre Ucraina și Rusia

29 Mar 2022   •   09:00
Abramovici, în pericol la negocierile dintre Ucraina și Rusia

Miliardarul rus Roman Abramovici și doi negociatori ucraineni au suferit ușoare exfolieri ale pielii și dureri de ochi în timpul discuțiilor dintre Ucraina și Rusia, în urmă cu 2 săptămâni, în Turcia, a declarat, pentru CNN, o sursă apropiată echipei Ucrainei. Incidentul nu a fost considerat grav.

Luni, Reuters a citat un oficial american neidentificat care a declarat că serviciile de informații sugerează că Abramovici și negociatorii ucraineni s-au îmbolnăvit din cauza unui factor de mediu, nu a unei otrăviri. „Serviciile de informații sugerează în mare măsură că a fost vorba de mediu”, a declarat oficialul.

Aceasta vine după ce Wall Street Journal și grupul de investigație Bellingcat au raportat luni că negociatorii ucraineni și Abramovici au suferit o presupusă otrăvire la începutul acestei luni, în marja discuțiilor menite să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina. Wall Street Journal și Bellingcat au relatat că otrăvirea a avut loc în contextul discuțiilor de la Kiev, în timp ce o sursă apropiată echipei de negociatori ucraineni a declarat pentru CNN că incidentul a avut loc în timpul discuțiilor din Turcia.

O sursă apropiată Biroului Președinției ucrainene, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, a declarat în legătură cu rapoartele privind otrăvirea: „Nu este adevărat. Doar un alt caz de dezinformare”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak nu a negat în mod categoric incidentul, spunând, în schimb, că toți negociatorii ucraineni lucrează ca de obicei.

Podoliak a declarat pentru CNN: „Există o mulțime de speculații, diverse teorii ale conspirației și elemente ale diferitelor jocuri de informare în domeniul mediatic acum. Prin urmare, repet încă o dată: membrii grupului de negociere lucrează astăzi în mod obișnuit”.

Un purtător de cuvânt al lui Abramovici s-a limitat să spună: „Niciun comentariu din partea noastră, mulțumesc”, atunci când a fost contactat de CNN.

Abramovici, care a fost sancționat la începutul acestei luni de către guvernul britanic împreună cu alți oligarhi ruși în urma invaziei Rusiei, a acționat ca intermediar între Rusia și Ucraina, făcând naveta între Moscova, Kiev, Istanbul, Varșovia și nu numai, având discuții menite să pună capăt conflictului, a confirmat luna trecută purtătorul său de cuvânt.

Rolul de negociator al lui Abramovici în cadrul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina nu este în calitate oficială. El nu acționează ca parte a unei delegații rusești sau ca mediator rus.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Roman Abramovici