x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord istoric în Asia Centrală. Două state foste sovietice au reușit să-și stabilească frontiera comună, după 30 de ani de dispute

Acord istoric în Asia Centrală. Două state foste sovietice au reușit să-și stabilească frontiera comună, după 30 de ani de dispute

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   20:00
Acord istoric în Asia Centrală. Două state foste sovietice au reușit să-și stabilească frontiera comună, după 30 de ani de dispute
Sursa foto: Hepta

Cele două republici din Asia Centrală, foste sovietice, Kârgâzstanul şi Uzbekistanul, au reușit în cele din urmă să stabilească frontiera comună, după 30 de ani de tensiuni, scrie AFP.

'Kârgâzstanul şi Uzbekistanul au terminat procesul de delimitare a frontierei, punând astfel punct problemei frontaliere', a transmis președintele kârgâz Sadîr Japarov.

Acordul a fost ratificat de parlamentele celor două țări, în toamnă, și a fost semnat în timpul vizitei preşedintelui uzbec, Şavkat Mirzioiev, la Bişkek, capitala kârgâză.
"Este un eveniment istoric aşteptat de mulţi ani de popoarele noastre frăţeşti. Kârgâzstanul este un partener strategic important, vecinul nostru cel mai apropiat şi prieten de lungă durată, a spus și Mirzioiev. 

Cee două țări au o graniță terestră de circa 1.400 de kilometri dar după desprinderea de fosta URSS, nu au reușit demarcarea ei clară, astfel încât periodic au izbucnit conflicte între cele două țări, soldate cu morți și răniți. Zona este agricolă iar disputele izbucneau pentru accesul la pășuni și apă. 

Însă acordul a stârnit proteste locale prin care s--a făcut schimb de câțiva  kilometri de terenuri pentru accesul la apă. 

Ciocniri, soldate cu circa 500 de morți și strămutarea și refugierea a 400.000 de persoane, au avut loc în 2010, între comunitățile celor două țări, în orașele din sud Oş şi Jalal-Abad.

Însă Kârgâzstanul mai are de delimitat frontiera cu Tadjikistanul, altă fostă republică sovietică din Asia Centrală.

×