x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adevaratul mormant al lui Iisus Hristos

Adevaratul mormant al lui Iisus Hristos

de George Daniel Ripa    |    24 Feb 2007   •   00:00
Adevaratul mormant al lui Iisus Hristos

Adevaratul mormant al lui Iisus Hristos, cu ramasitele acestuia si ale membrilor familiei sale, a fost ascuns intr-o pestera din Ierusalim si gasit in urma cu 30 de ani, se afirma intr-un film documentar.

Documentarul care ar putea zgudui din temelii lumea crestina sustine ca in 1980 a fost descoperit intr-o pestera de langa Ierusalim, un mormant in care se aflau zece sicrie, si ca in acestea se afla ramasitele pamantesti ale lui Iisus Hristos, ale mamei sale Maria si ale Mariei Magdalena, informeaza editia online a cotidianului israelian Yediot Aharonot. Restul de pana la zece ar putea fi apropiati ai familiei lui Iisus, sustin "specialistii" care au colaborat la realizarea documentarului. Daca ipoteza se dovedeste fundamentata, s-ar putea vorbi despre cea mai mare descoperire arheologica din istoria omenirii.

INSCRIPTII. Cele zece sicrie au starnit un interes urias inca din primele momente in care au fost scoase la suprafata. Astfel, arheologii au descoperit cu uimire ca pe acestea erau inscriptionate numele Jesua fiul lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa (despre care se crede ca era fratele lui Iisus), Judah fiu al lui Jesua. Realizatorii documentarului sustin ca Judah era fiul lui Iisus Hristos.

Neobisnuitele descoperiri arheologice au fost facute publice in urma cu un deceniu de catre arheologul Amos Kloner, profesor la Universitatea din Ierusalim. In tot acest timp, sicriele au fost pastrate in arhiva Autoritatii Israeliene pentru Antichitati si nu au fost vazute niciodata de catre publicul larg. In ciuda faptului ca descoperirea a fost facuta acum 30 de ani si ca inscriptiile au fost descifrate inca de acum 10 ani, realizatorii documentarului au "meritul" de a fi primii care au stabilit ca pestera a fost de fapt mormantul lui Iisus si al familiei sale.

LA NEW YORK. Cele zece sicrie descoperite vor fi prezentate luni, la New York, in cadrul unei conferinte de presa. Impactul enorm pe care filmul il va avea in Statele Unite este dat si de faptul ca cei doi regizori care au realizat documentarul sunt extrem de cunoscuti. Astfel, regizoarea Simcha Jacobovici a castigat in trecut un premiu Emmy, iar James Cameron a obtinut un premiu Oscar. Filmul va fi difuzat pe posturile Discovery Channel, ce se poate urmari in intreaga lume, Channel 4 din Marea Britanie, Vision din Canada si Channel 8 din Israel. Tinand cont ca descoperirea contrazice credinta crestina potrivit careia Iisus a inviat la trei zile dupa moartea sa si s-a ridicat la ceruri, este de asteptat ca Vaticanul sa protesteze impotriva acestui documentar. Filmul vine la doar doi ani de la lansarea cartii "Codul lui Da Vinci", scrisa de Dan Brown, o fictiune in care se sutine ca Iisus s-a casatorit cu Maria Magdalena si ca rodul iubirii lor ar fi format dinastia Carolingiana din Franta. Atat cartea cat si documentarul au meritul de a pune in discutie subiecte tabu, insa este greu de crezut ca dovezile "stiintifice" vor avea vreun efect asupra crestinilor de pretutindeni.

×
Subiecte în articol: externe iisus