x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adio Reagan

Adio Reagan

11 Iun 2004   •   00:00

Omagiul din urma adus fostului presedinte-simbol al Razboiului Rece, Ronald Reagan, va culmina astazi cu funeraliile de stat, organizate in Catedrala din Washington.

ANA ILIE

Numerosi sefi de stat sunt prezenti la funeraliile celui de-al 40-lea presedinte american, Ronald Reagan. Pe langa sotia lui, Nancy, sunt prezenti cinci presedinti ai SUA: George W. Bush, Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush si Bill Clinton. Au venit si buna sa prietena, Margaret Thatcher, fost premier britanic, fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, seful sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa. Presedintele Iliescu a plecat ieri din Bucuresti cu destinatia Washington.

ETERNUL COWBOY. Reagan a ramas in memoria populara ca un simbol al visului american, acel cowboy hollywoodian care a devenit presedintele SUA. El si-a pregatit cu minutiozitate, inca din 1989, detaliile inmormantarii. Si-a imaginat o procesiune funebra incheiata de un cal fara calaret, care are in scarile seii o pereche de cizme de cowboy asezate invers fata de directia de mers, simbol al unui lider cazut, uitandu-se inapoi, la soldatii sai. Tot dupa instructiunile lui Reagan, sicriul acestuia a fost transportat in capela de pe Capitoliu intr-o caleasca trasa de cai.

ALERTA LA CONGRES. In capitala SUA, politistii si agentii insarcinati cu securitatea sunt in alerta. Aceasta dupa ce ieri sediul Congresului american a fost evacuat, pentru scurt timp, ca urmare a unei false alarme.

Omagiul lui Guest

"Azi deplangem moartea fostului presedinte Ronald W. Reagan. Un om de viziune, presedintele Reagan a fost un profet al libertatii semanate, cu ajutorul sau, intr-o Europa divizata. Talentul sau de conducator s-a evidentiat nu doar in convingerile sale, ci si in principiile si inaltele standarde etice pe care le-a stabilit pentru tara sa.

Avand privilegiul sa lucrez la Casa Alba in timpul administratiei sale, imi voi reaminti intotdeauna sinceritatea, modestia si puterea caracterului moral al presedintelui Reagan. Aceste trasaturi l-au transformat intr-unul dintre cei mai respectati lideri din istoria moderna, in America si in intreaga lume. Personalul ambasadei mi se alatura in omagiul adus in aceasta dimineata presedintelui Reagan. Dumnezeu sa il odihneasca."
Michael Guest ambasadorul SUA la Bucuresti

×
Subiecte în articol: externe reagan