x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aeroportul internaţional din Bali a fost redeschis

Aeroportul internaţional din Bali a fost redeschis

29 Noi 2017   •   10:56
Aeroportul internaţional din Bali a fost redeschis

Aeroportul internaţional Ngurah Rai din Bali a fost redeschis miercuri după amiaza, spre uşurarea a circa 12.000 de turişti blocaţi pe insula indoneziană, la trei zile după ce a fost închis din cauza cenuşii eliberate în atmosferă de vulcanul Agung aflat pe punctul de a erupe, informează France Presse. 

Aeroportul a fost redeschis la ora locală 15:00 (07:00 GMT). "Dar vom continua să monitorizăm constant situaţia pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Aroe Ahsanurrohim, care nu a exclus o nouă închidere în caz de vânt nefavorabil. 

Inţial, aeroportul urma să rămână închis până joi dimineaţă, dar vânturile favorabile au schimbat direcţia coloanelor de cenuşă eliberată în atmosferă şi care a fost considerată de autorităţi o ameninţare pentru aeronave. 

Muntele Agung, de peste 3000 de metri înălţime şi situat la aproximativ 75 de kilometri de principalele destinaţii turistice Kuta şi Seminyak, emite de câteva zile coloane groase de fum gri şi există temerea unei erupţii majore în orice moment. 

Ca o consecinţă a activităţii vulcanice, aeroportul internaţional din Lombok, o insulă vecină cu Bali, a fost închis şi redeschis de mai multe ori în ultimele zile. Acesta era deschis miercuri. 

O sută de autocare au fost puse la dispoziţie în Bali pentru a transporta călătorii blocaţi în mai multe destinaţii de unde pot zbura, cum ar fi Surabaya în Java de Est - aproximativ 13 ore cu maşina şi barca de Bali - sau chiar capitala Jakarta, în vestul Java. 

Majoritatea turiştilor blocaţi în Bali sunt chinezi, urmaţi de australieni, indieni, britanici şi japonezi, a precizat biroul local pentru imigraţie. 

Agung este unul dintre cei 129 de vulcani din arhipelagul din Asia de Sud-Est situat pe centura de foc a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente şi activitate vulcanică. A început să dea semne de activitate în septembrie. Aproximativ 140.000 de locuitori au fost evacuaţi din zonă, dar mulţi s-au întors acasă la sfârşitul lunii octombrie, după o scădere a activităţii vulcanului. 

Săptămâna trecută, Agung a aruncat în atmosferă coloane de fum cenuşiu, ceea ce experţii au numit o erupţie freatică, cu o expulzare bruscă şi violentă de vapori de apă, care ar putea provoca o erupţie majoră. Zeci de mii de oameni şi-au părăsit deja casele aflate în jurul vulcanului din estul insulei şi se estimează că până la 100.000 de oameni îşi vor părăsi locuinţele sau vor fi forţaţi să plece, au spus responsabili ai Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor naturale. 

Ultima erupţie a Muntelui Agung datează din 1963 şi a provocat aproape 1.600 de decese, mulţi locuitori nefiind evacuaţi la timp.

AGERPRES

×