x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al 3-lea summit SUA-Coreea de Nord este posibil, dar depinde de Phenian

Al 3-lea summit SUA-Coreea de Nord este posibil, dar depinde de Phenian

11 Iun 2019   •   20:30
Al 3-lea summit SUA-Coreea de Nord este posibil, dar depinde de Phenian

Un al treilea summit între preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un este posibil, dar mingea este în curtea Phenianului, a declarat marţi consilierul Casei Albe pentru securitate naţională John Bolton, citat de Reuters.

În timp ce Coreea de Nord şi-a ţinut promisiunea de a nu efectua teste nucleare sau cu rachete balistice intercontinentale, Bolton a spus că Statele Unite îşi continuă "campania maximă de presiune" deoarece Kim încă se pare că nu a luat "o decizie strategică de a renunţa la armele nucleare".

Vorbind la o conferinţă găzduită de Wall Street Journal, Bolton a spus că este "pe deplin posibil" să poată exista un al treilea summit Trump-Kim după întâlnirile lor anterioare în Singapore şi Vietnam. "Kim Jong Un deţine cheia", a subliniat el.

"Suntem gata atunci când ei vor fi gata, oricând vor să-l programeze", a adăugat Bolton.

Cea mai recentă întâlnire a lui Trump cu Kim la Hanoi, în februarie, nu a putut avea ca rezultat un acord din cauza disputelor legate de apelurile SUA pentru denuclearizarea completă a Phenianului şi cererile Coreii de Nord de ridicare a sancţiunilor. De atunci, eforturile diplomatice sunt în impas şi nu există semne ale unor planuri pentru o nouă întâlnire, în timp ce Coreea de Nord a efectuat teste cu rachete cu rază scurtă de acţiune luna trecută.

Mai înainte, media de stat nord-coreene au cerut marţi Washingtonului "să-şi retragă politica ostilă" faţă de Phenian, în caz contrar acordurile de la prima întâlnire Trump-Kim la Singapore de acum un an ar putea deveni "o foaie de hârtie goală".

Înainte de întâlnirile lor, Trump şi Kim se insultau reciproc, dar de atunci, potrivit preşedintelui american, "s-au îndrăgostit".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua coreea de nord