x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaida, suspectată pentru atacul de la consulatul american din Istanbul

Al-Qaida, suspectată pentru atacul de la consulatul american din Istanbul

de Veronica Micu    |    10 Iul 2008   •   00:00

11:00 • Poliţia turcă suspectează agresorii care au deschis focul miercuri la consulatul american de la Istanbul că fac parte din al-Qaida, a anunţat postul de televiziune turc NTV. Washingtonul refuză să confirme sau să infirme implicarea organizaţiei teroriste.

Poliţia turcă suspectează agresorii care au deschis focul miercuri la consulatul american de la Istanbul că fac parte din al-Qaida, a anunţat postul de televiziune turc NTV. Washingtonul refuză să confirme sau să infirme implicarea organizaţiei teroriste.


SUA NU DEZMINTE. Potrivit NTV, poliţia turcă are informaţii potrivit cărora agresorii au legături cu Afganistanul, ceea ce acreditează ipoteza unui atac organizat de al-Qaida. Ministrul turc de interne Besir Atalay a declarat jurnaliştilor că poliţia a identificat agresorii şi caută eventuali complici, fără a da mai multe detalii. Unul dintre agresorii ucişi în incident a călătorit în străinătate, a spus ministrul, fără a preciza despre ce ţară este vorba. Poliţia turcă a refuzat să comenteze informaţia referitoare la implicarea al-Qaida, pretextînd că ancheta asupra incidentului soldat cu şase morţi, trei poliţişti şi trei agresori, este secretă. Pe de altă parte, Statele Unite au anunţat că nu pot nici confirma, nici dezminţi informaţiile privind posibila implicare a reţelei teroriste internaţionale. "Nu pot să le neg, dar nu pot nici să le susţin în acest stadiu", a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Sean McComrack. "Din punctul nostru de vedere, este prea devreme să ne pronunţăm în acest stadiu al anchetei", a adăugat el. Washingtonul cooperează îndeaproape cu guvernul turc "pentru a determina cine este responsabil şi, bineînţeles, în măsura în care se poate, pentru a pedepsi pe oricine ar fi implicat", în pregătirea şi executarea acestui atac, a spus McCormack.

 

×
Subiecte în articol: externe