x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu scântei: Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie istorică într-un bastion laburist

Alegeri cu scântei: Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie istorică într-un bastion laburist

07 Mai 2021   •   11:50
Alegeri cu scântei: Conservatorii lui Boris Johnson obțin o victorie istorică într-un bastion laburist

Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a obținut o victorie istorică în circumscripţia electorală Hartlepool, unde un candidat al său obţine mandatul de deputat pentru prima dată după mai bine de 50 de ani în acest bastion laburist din nord-estul Angliei, arată rezultatele oficiale comunicate vineri, comentate de AFP şi Reuters.

Conform acestor rezultate, printre primele anunţate după alegerile locale şi regionale desfăşurate joi, conservatoarea Jill Mortimer a primit 15.529 de voturi la Hartlepool, aproape dublu faţă de scorul înregistrat de contracandidatul său laburist Paul Williams (8.589).

Această victorie categorică îi oferă lui Boris Johnson o majoritate şi mai consistentă în Camera Comunelor şi va creşte presiunea asupra liderului laburist Keir Starmer, criticat deja pentru neîndeplinirea promisiunii de a revigora partidul după dezastrul electoral din 2019.

Scrutinul de la Hartlepool a fost convocat în urma demisiei unui deputat laburist în martie şi este unul din zecile care au avut loc joi pe teritoriul Regatului Unit, începând de la cele pentru consilii locale şi până la alegerile pentru parlamentele din Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor.

Celelalte rezultate urmează să sosească în câteva zile, dat fiind că restricţiile antiepidemice au complicat procesul de numărare.

Cota lui Boris Johnson pare să crească în urma succesului campaniei masive de vaccinare, care a pus Marea Britanie pe drumul spre normalitate, în pofida unui bilanţ nefast al epidemiei, cu peste 127.000 de morţi, şi a mai multor scandaluri, printre care cel legat de finanţarea renovării apartamentului său din Downing Street.

 

×