x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri decisive în Turcia: "Vom avea o victorie istorică". Va câștiga sau nu încă un mandat Recep Erdogan?

Alegeri decisive în Turcia: "Vom avea o victorie istorică". Va câștiga sau nu încă un mandat Recep Erdogan?

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2023   •   00:05
Alegeri decisive în Turcia: "Vom avea o victorie istorică". Va câștiga sau nu încă un mandat Recep Erdogan?
Sursa foto: Hepta

Preşedintele în funcţie al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, îndeamnă alegătorii să se prezinte în număr mare la urne în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, programat duminică.

Într-un discurs rostit la Istanbul, Recep Erdogan, susţinut de Alianţa Poporului, formată în jurul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, dreapta), şi-a îndemnat simpatizanţii să se prezinte încă de dimineaţă la urne. "Vom avea o victorie istorică", a afirmat Erdogan, citat de publicaţia Die Zeit.

"Toţi cei care îşi iubesc patria trebuie să iasă la vot şi să protejeze urnele", a afirmat, la rândul său, Kemal Kilicdaroglu, candidatul alianţei opoziţiei. Kemal Kilicdaroglu este susţinut de şase partide de opoziţie şi s-a angajat să relanseze sistemul democratic din Turcia.

Recep Erdogan este favorit să obţină un nou mandat, mai ales că Sinan Ogan, candidatul care s-a clasat pe locul trei în primul tur de scrutin, şi-a îndemnat simpatizanţii să îl susţină pe actualul lider de la Ankara.

În primul tur de scrutin, prezenţa la urne a fost de 87%. Recep Erdogan a obţinut 49,51% din voturi în primul tur, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, 44,9%. Sinan Ogan a primit 5,17% din voturi.

Kilicdaroglu speră să convingă o parte din simpatizanţii lui Sinan Ogan să voteze cu el. În discursul de sâmbătă, Kilicdaroglu s-a pronunţat în favoarea expulzării refugiaţilor sirieni, în speranţa că va atrage voturi ale naţionaliştilor. În plus, Kilicdaroglu pledează pentru o serie de reforme economice şi sociale, în contextul erodării nivelului de trai din cauza inflaţiei masive.

Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan promite măriri salariale fără precedent, de aproape 50% pentru mare parte din funcționarii și muncitorii publici.

Kemal Kilicdaroglu, promite că a doua zi după alegerea sa va șterge datoriile în bănci pentru sute de mii de turci. 

El a trimis o serie de mesaje SMS populației prin care spune că dobânzile la cardurile de credit care au explodat în ultimii doi ani vor fi șterse, pentru că au fost rezultatul politicii dezastruoase a lui Erdogan, acuză Kilicdaroglu. 

Ambii se acuză că ar colabora sau ar fi susținut de organizația teroristă PKK, responsabilă de-a lungul timpului de organizare a unor atentate în Turcia. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Turcia

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri turcia erdogan kemal kilicdaroglu