x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alternativele Coreei de Sud

Alternativele Coreei de Sud

de Irina Cristea    |    23 Noi 2010   •   20:17

Autorităţile de la Seul au autorizat lansarea a peste 80 de rachete asupra teritoriului nord-coreean, în replică la ofensiva Phenianului. Dincolo de această replică imediată, Coreea de Sud nu are la îndemână prea multe opţiuni de a gestiona recentul punct fierbinte din relaţia cu Nordul, comentează BBC.

"Există, desigur, soluţia diplomatică, adică un nou apel la Consiliul de Securitate al ONU. Ceea ce nu va aduce mai mult decât o declaraţie în care acţiunea Phenianului este condamnată”, se arată în analiza BBC. La fel s-a întâmplat anul trecut, când un proiectil lansat de Coreea de Nord a dus la scufundarea unei nave de război sud coreene. Nici eventuale sancţiuni n-ar schimba prea mult datele problemei. Coreea de Nord este, deja, una dintre cele mai sancţionate ţări din lume, fiind supusă la numeroase embargouri. Cu toate acestea, în această ţară s-a încheiat, recent, construcţia la o nouă instalaţie nucleară destinată îmbogăţirii uraniului.

"Comantatorii de stânga din Sud vor spune că guvernul de la Seul şi-a făcut-o cu mâna lui”, mai scriu jurnaliştii britanici, reamintind că regimul conservator al preşedintelui Lee Myung-bak s-a îndepărtat de linia urmată de predecesorii săi liberali în relaţia cu Coreea de Nord şi a insistat ca ajutorul umanitar să fie condiţionat de paşi concreţi către dezarmarea nucleară. Poziţie care, fără îndoială, a provocat iritare la Phenian. "Dezbaterea scoate din nou la suprafaţă o problemă spinoasă: e mai bine să îşi apropii duşmanul sau să îl încolţeşti?” se arată în analiză.

E posibil însă ca deciziile politice ale Sudului să nu aibă absolut niciun impact asupra atitudinii Nordului. Potrivit BBC, există opinii potrivit cărora acţiunile recente ale Coreii de Nord (incidentul de marţi şi cel de anul trecut) au legătură, mai curând, cu politica sa internă. Este o perioadă de tranziţie, una destul de riscantă, când puterea trece de la un preşedinte aflat în suferinţă, Kim Jong-il, la tânărul său fiu, Kim Jong-un.

"Dacă încearcă să se impună în ochii durei elite militare, atunci se întrevede un viitor extrem de imprevizibil şi periculos. E dificil de ştiut, în aceste condiţii, ce soluţii are la îndemână guvernul din Sud”, conchid jurnaliştii britanici.

×