x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada Rusiei la Chişinău vrea limba rusă oficială în Moldova

Ambasada Rusiei la Chişinău vrea limba rusă oficială în Moldova

29 Mai 2009   •   00:00

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinau, Valeri Kuzmin, se pronunţă pentru oficializarea statutului limbii ruse în Republica Moldova, mai ales în contextul evenimentelor postelectorale din această ţară. Ambasadorul rus a declarat miercuri la Chişinău, la deschiderea unei reuniuni regionale a ruşilor, că situaţia postelectorală din Republica Moldova necesită a fi examinată, inclusiv în contextul asigurării drepturilor concetăţenilor ruşi, în primul rând fiind vorba despre oficializarea statutului limbii ruse.



Kuzmin a remarcat că în contextul alegerilor parlamentare „nu a fost observată nicio dinamică pozitivă în legatură cu această chestiune”. Din contra, în perioada agravării situaţiei politice interne imediat după alegeri s-a observat şi o acutizare a relaţiilor interetnice, a spus ambasadorul rus.

Referindu-se la protestele anticomuniste din 6-7 aprilie de la Chişinău, el a declarat că majoritatea populaţiei rusofone şi-a demonstrat interesul pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti şi nu a participat la acţiunile respective.

La Chişinău se desfăşoară în această săptămână Conferinţa regională a organizaţiilor etnicilor ruşi din Republica Moldova, Ucraina şi Belarus. Introducerea limbii ruse ca a doua limbă de stat a fost cerută şi anterior de etnici ruşi sau chiar politicieni de la Chişinău.

Desi limba rusă nu este oficială, ea are un statut deosebit în Republica Moldova. Majoritatea actelor oficiale sunt emise în două limbi, şedinţele parlamentului sunt traduse în limba rusă, iar mai multe persoane de rang înalt, între care miniştri şi deputaţi, nu cunosc, sau cel puţin nu vorbesc limba română, sau „moldovenească”, cum o numesc ei.

Sursa: Jurnal de Chişinău

×
Subiecte în articol: externe