x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada Suediei din Bagdad, luată cu asalt și incendiată din cauza arderii Coranului

Ambasada Suediei din Bagdad, luată cu asalt și incendiată din cauza arderii Coranului

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2023   •   07:08
Ambasada Suediei din Bagdad, luată cu asalt și incendiată din cauza arderii Coranului
Sursa foto: Twitter

Sute de protestatari au luat cu asalt ambasada Suediei din centrul Bagdadului la primele ore ale dimineții de joi, escaladând zidurile acesteia și dându-i foc, în semn de protest față de arderea unei copii a Coranului.

Toți angajații ambasadei din Bagdad sunt în siguranță, a anunțat într-un comunicat biroul de presă al Ministerului suedez de Externe, care a condamnat atacul și a subliniat faptul că este nevoie ca autoritățile irakiene să protejeze misiunile diplomatice, relatează Reuters.

Demonstrația de joi a fost convocată de susținătorii clericului șiit Muqtada al-Sadr pentru a protesta față de cea de-a doua ardere planificată a Coranului în Suedia în ultimele săptămâni.

Sadr, una dintre cele mai puternice figuri irakiene, comandă sute de mii de adepți pe care i-a chemat uneori în stradă, inclusiv vara trecută, când aceștia au ocupat Zona Verde din Bagdad, puternic fortificată, și s-au implicat în ciocniri mortale.

Agenția suedeză de știri TT a relatat miercuri că poliția suedeză a aprobat o cerere pentru o întâlnire publică în fața ambasadei irakiene din Stockholm, joi.

În cerere se spune că solicitantul urmărește să ardă Coranul și steagul irakian, a relatat TT.

O serie de înregistrări video postate pe un grup Telegram arată cum oamenii se adună în jurul ambasadei joi, în jurul orei 1.00 dimineața (22.00 GMT miercuri), scandând sloganuri pro-Sadr și luând cu asalt ambasada aproximativ o oră mai târziu.

"Da, da Coranului", au scandat protestatarii.

Imaginile mai arată fumul care se ridica dintr-o clădire din ambasadă și protestatari care stăteau pe acoperișul acesteia.

Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea înregistrărilor video.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bagdad ambasada suedia