x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii eliberați din închisorile rusești în cadrul unui schimb istoric de prizonieri au ajuns în SUA

Americanii eliberați din închisorile rusești în cadrul unui schimb istoric de prizonieri au ajuns în SUA

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2024   •   16:30
Americanii eliberați din închisorile rusești în cadrul unui schimb istoric de prizonieri au ajuns în SUA
Sursa foto: Hepta

Trei americani eliberați din închisorile rusești în cadrul unui acord de schimb istoric au aterizat în SUA, scrie Sky News.

Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva și Paul Whelan au făcut parte dintr-un acord prin care 24 de persoane au fost eliberate în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident de după Războiul Rece.

Aceștia au fost întâmpinați în Maryland de președintele american Joe Biden și de vicepreședintele Kamala Harris.

Întrebat cu privire la îngrijorarea că acordul ar putea stimula detenția americanilor în Rusia, Biden a declarat: „Nu cred în această idee că îi lași pe acești oameni să putrezească în închisoare pentru că alți oameni ar putea fi capturați”.

Schimbul complex a fost negociat cu Rusia și alte câteva țări în secret timp de mai bine de un an.

Întoarcerea celor trei americani are loc după ce alți 13 deținuți occidentali au fost transportați cu avionul în Germania.

Opt prizonieri ruși au fost eliberați din închisori din SUA, Germania, Norvegia, Slovenia și Polonia în cadrul acordului.

Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, a fost încarcerat pentru 16 ani la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat pentru spionaj într-un proces considerat în general ca fiind motivat politic.

Alsu Kurmasheva are cetățenie rusă și americană și este jurnalistă la Radio Europa Liberă-Radio Liberty. Ea a fost reținută în iunie 2023 și ulterior acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Fost pușcaș marin american, Paul Whelan se afla în arest în Rusia din decembrie 2018. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: schimb istoric de prizonieri sua Rusia