x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii şi cercetările lor: Barack Obama are origini şvabe!

Americanii şi cercetările lor: Barack Obama are origini şvabe!

05 Iun 2009   •   00:00

Cu puţin înainte de vizita preşedintelui american Barack Obama în Germania, genealogii americani afirmă că ar fi descoperit indicii care conduc la un strămoş al preşedintelui din zona landului Baden-Wuerttemberg, scrie Der Spiegel.



Preşedintele american are după toate aparenţele strămoşi şvabi (denumire folosită pentru locuitorii unei regiuni istorice, în mare parte inclusă azi în landul Baden-Wuerttemberg), genealogii americani descoperind înainte de vizita de vineri, 5 iunie, a lui Obama în Germania urme care conduc la un strămoş al acestuia din localitatea Besigheim, la nord de Stuttgart. Acolo, în matricolele de secol XVIII ale bisericii locale este înregistrat un anume Johann Conrad Woelflin, care a emigrat apoi în America. Printre descendenţii acestuia se numără şi mama lui Obama, Ann Dunham. Potrivit matricolei la care fac referire genealogii de pe site-ul Ancestry.com, Johann Conrad s-a născut pe 29 ianuarie 1729 şi a plecat spre America în 1750, la bordul navei 'Patience', acolo el americanizându-şi numele în Wolfley şi aşezându-se în localitatea Middletown din statul Pennsylvania. El s-a căsătorit în 1756 cu Anna Catherine Schockey şi a avut cu ea cel puţin şase copii, printre care Ludwig Lewis Wolfley, străbunicul lui Obama în a cincea generaţie.

Deja anul trecut nişte istorici din Kaiserslautern vorbeau despre un strămoş german al lui Obama, pe nume Christian Gutknecht din Bischweiler, Alsacia. Acest indiciu nu le-a părut însă colegilor americani sută la sută sigur. Şefa echipei care se ocupă de cercetări, Ann Tyler, afirma că echipa sa a dovedit originea irlandeză şi a dorit pur şi simplu să ştie dacă este ceva adevărat în povestea despre originea germană a lui Obama. Din mai multe indicii care duceau către Germania, linia genealogică Wolfley le-a părut cea mai plauzibilă, concentrându-se de aceea asupra ei. Cu puţine zile în urmă s-a reuşit dovedirea originii imigrantului Conrad, cu ajutorul matricolei bisericeşti, precum şi descoperirea altor detalii despre istoria familiei. Documentele indică faptul că deja bunicul lui Johann Conrad avea o vână politică, Conrad Woelflin fiind timp de 30 de ani primar al localităţii Orsingen. Tatăl lui Johann Conrad, Johann Martin Woelflin, a participat sub conducerea prinţului Eugen la campania contra otomanilor şi a fost rănit cu o săgeată trasă de apărătorii turci la asedierea cetăţii Timişoarei (septembrie 1716) de către armata imperială.

La Besigheim, ştirea despre strămoşul lui Obama a produs surprindere. Consilierul municipal Klaus Schrempf afirma că trebuie urmărite indiciile şi verificată matricola, adăugând că nu este nicio problemă dacă indiciile legate de strămoşii lui Obama conduc până în regiunea şvăbească, şvabii putând în acest fel să fie mândri. În cazul în care se va adeveri faptul că strămoşii lui Obama au trăit acolo, urmează ca acest lucru să fie exploatat şi din punct de vedere turistic. Besigheim numără 12.000 de locuitori şi iese în evidenţă prin aspectul său medieval, fiind totodată şi centru viticol. Chiar şi guvernul landului Baden-Wuerttemberg a luat notă de acest fapt şi a declarat că urmăreşte cu atenţie rezultatele cercetării genealogice, în caz că ştirea se va adeveri, ea fiind una extraordinară pentru land, arăta purtătorul de cuvânt al guvernului, Christoph Dahl.

×
Subiecte în articol: externe obama