x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amintiri din preşedinţie

Amintiri din preşedinţie

de Irina Cristea    |    09 Noi 2010   •   00:00
Amintiri din preşedinţie
Sursa foto: /AFP/Mediafax
Despre război, CIA şi Tony Blair în memoriile lui George W. Bush
A fost "vocea raţiunii", care s-a opus, o vreme, utilizării forţei împotriva Irakului. S-a înfuriat teribil la vestea că regimul lui Saddam Hussein nu deţinea arme de distrugere în masă. Cu toate acestea, consideră că nu are de ce să-şi ceară scuze pentru declanşarea războiului pentru că "lumea este mai bună fără Saddam Hussein" şi nici nu se distanţează de metodele dure de interogare folosite de Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) pe pielea suspecţilor de terorism, spunând că aceste tehnici "au salvat vieţi".

Acestea sunt câteva dintre mărturiile din volumul de memorii lansat ieri de fostul preşedintele american George W. Bush. Atât în paginile cărţii sale, intitulate "Decision Points", cât şi în interviurile de promovare pe care le-a acordat unor mass-media cu greutate (The Times, The Guardian, NBC), fostul lider de la Casa Albă încearcă să explice principalele decizii pe care le-a luat pe durata mandatelor sale.
Despre discuţiile ce-au precedat invazia din Irak, Bush a spus: "Eram o voce disidentă. Nu voiam utilizarea forţei. Voiam să dau o şansă diplomaţiei".

Potrivit unui fragment din cartea sa, publicat de presă, Bush dă asigurări că "nimeni nu a fost atât de afectat şi de furios ca mine a­tunci când nu am găsit arme de distrugere în masă" în Irak, având în vedere că aceasta a fost justificarea pentru declanşarea ostilităţilor. Cu toate acestea, consideră că scuzele nu-şi au locul. "Ar însemna că această hotărâre a fost rea. Iar eu nu cred că a fost o hotărâre rea", a spus Bush, într-un interviu acordat postului NBC.

În volumul care îi poartă semnătura, fostul preşedinte se referă şi la un alt aspect foarte controversat al mandatului său: aprobarea unor tehnici de interogatoriu dure şi controversate. Într-un interviu pentru The Times, el subliniază că "trei persoane au fost supuse la tehnica simulării înecului şi cred că decizia a dus la salvarea unor vieţi" şi că "interogatoriile lor au contribuit la dejucarea unor comploturi având ca obiectiv atacuri la facilităţi diplomatice ame­ricane din străinătate, aeroportul Heathrow şi Canary Wharf din Londra, precum şi mai multe obiective din SUA".

Despre relaţia sa apropiată cu fostul premier britanic Tony Blair, George W. Bush spune că a susţinut că i-a oferit acestuia opţiunea de a nu trimite trupe britanice în Irak, atunci când a fost ameninţat cu un posibil vot de ne­în­credere în Parlamentul de la Londra. "Decât să piardă Guvernul, mai degrabă l-aş fi avut pe Tony, cu înţelepciunea şi gândirea sa strategi­că, ca prim-ministru al unui aliat puternic şi im­portant", a afirmat el.

În privinţa opiniei pu­blice britanice, el a declarat: "Nu mai contează cum mă privesc oamenii în Marea Britanie. Şi sincer, câteodată, nu conta nici atunci".

×
Subiecte în articol: externe