x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiza - Noul Razboi Rece, "o falsa problema"

Analiza - Noul Razboi Rece, "o falsa problema"

de Irina Cristea    |    19 Feb 2007   •   00:00
Analiza - Noul Razboi Rece, "o falsa problema"

Iminenta pentru unii, declansarea unui nou Razboi Rece este pentru altii o falsa problema. Recentele declaratii anti-americane ale puterii de la Kremlin i-au impartit in doua tabere pe analisti. Unii sustin ca Rusia trebuie sa se grabeasca sa-si modernizeze capacitatile militare, in vreme ce altii sunt de parere ca Moscova este deja pregatita sa faca fata oricarei amenintari.

Intentia declarata a Rusiei de a-si recapacita potentialul militar daca SUA isi amplaseaza scutul antiracheta in Cehia si Polonia nu trebuie interpretata drept o reinterpretare a partiturii Razboiului Rece. Aceasta este concluzia expertului francez Etienne de Durand, de la Institutul de relatii Internationale din Paris. De Durand a explicat, pentru AFP, ca avem de-a face doar cu "o indispozitie a Moscovei si de un sentiment firesc de vulnerabilitate. Rusia si-a pierdut spatiul protector de care avea parte in Europa de Est. Despre asta este vorba, nu despre o realitate militara".

RASPUNS. Washingtonul a incercat sa dea asigurari ca scutul antiracheta ar face posibila interceptarea, intr-un interval variind de la trei la cinci minute, unei eventuale rachete trase din Iran si care ar survola Europa centrala in drum spre coasta americana. Rusia nu s-a aratat convinsa, presedintele Vladimir Putin afirmand, saptamana trecuta, ca proiectul "n-are legatura cu amenintarile actuale" ci ca este in tonul unor masuri luate de NATO pentru a-si cladi o superioritate in detrimentul Rusiei.

In consecinta, responsabilii rusi au anuntat sporirea arsenalului de rachete intercontinentale si au vorbit chiar de o eventuala denuntare a tratatului de neproliferare. Cu toate acestea, Etienne de Durand sustine ca nu exista motive reale de ingrijorare. "O confruntare intre est si vest in amplasarea rachetelor cu raza intre 500 si 5.000 de kilometri aminteste de un scenariu de Razboi Rece care, in vremurile noastre, este depasit. In cazul in care ar fi intr-adevar amenintati, rusii au posibilitatea de a reprograma raza de actiune a tuturor armelor pe care le detin, de la rachete de croaziera la cele de tip sol-sol sau la cele lansate de pe un submarin", spune expertul francez. El crede ca adevarat provocare pentru rusi ar fi modernizarea sistemului de alerta prin satelit care "nu prea mai e in cea mai buna forma".

In orice caz, studiile unui centru apartinand ministerului francez al Apararii arata ca Rusia este in continuare in avantaj fata de SUA datorita rachetei sale intercontinentale de ultima generatie, SS-27 Topol-M, capabila sa contracareze toate masurile antibalistice luate de SUA in ultimii ani.

MODERNIZARE. De alta parere sunt expertii de la Centrul de analiza pentru strategii si tehnologii din Moscova. Potrivit AFP, ei insista pe nevoia ca Rusia sa isi modernizeze radical sectorul industriei pentru a raspunde ambitiilor Kremlinului. "Pentru moment, statul rus sustine complexul militaro-industrial comandandu-i echipamente de care armata nu are neaparata nevoie, crede si Peter Westin, economist la banca MDM.
×
Subiecte în articol: externe