Autorităţile britanice şi americane au pregătit în secret răsturnarea regimului irakian al lui Saddam Hussein cu aproximativ doi ani înaintea de invazia militară în această ţară, scrie, pe pagina de internet, cotidianul britanic The Times. Ziarul citează în acest sens declaraţii făcute publică astăzi, la Londra, cu ocazia demarării unei anchete privind participarea armatei britanice la războiul din Irak.
Comisia şi-a început audierile publice în această dimineaţă, primii invitaţi să vorbească fiind oficiali ai serviciilor secrete britanice şi ai Foreign Office-ului (Ministerul de Externe). "Aveam veşti din zona Washingtonului că se pregăteşte înarmarea grupurilor de opoziţie irakiene. Nu-l consideram pe Saddam un om potrivit, dar nu aveam încă o strategie de a scăpa de el", a spus primul martor în anchetă, Sir Peter Ricketts, care în 2001 a fost şef al Comisiei mixte pentru serviciile de informaţii. El a mai precizat şi faptul că autorităţilor britanice li se adusese la cunoştinţă un articol semnat de Condoleezza Rice, înainte de numirea ei în funcţia de Secretar de Stat, şi publicat în revista Foreign Affairs înainte ca George W. Bush să ajungă la Casa Albă. În acest articol în care aborda chestiunea răsturnării de la putere a lui Saddam Hussein, Rice a introdus pentru prima dată conceptul de "stat paria", a mărturisit Sir Peter, citat de The Times.
Cei cinci membri ai comisiei apolitice şi independente, prezidate de Sir John Chilcot, îi vor audia pe responsabilii militari care se aflau în funcţii cheie înainte de pornirea ostilităţilor în Irak, pe dipomaţi şi pe înalţi funcţionari ai ţării din acea perioadă, inclusiv pe fostul premier Tony Blair. Timp de câteva luni, acest organism va încerca să înţeleagă procesul de decizie care a condus la implicarea Marii Britanii în intervenţia militară din 2003, condusă de Statele Unite, împotriva Irakului.
Potrivit lui Sir Chilcot, "comisia de anchetă nu este un tribunal şi nici o persoană nu se află la proces. Scopul nostru este să stabilim ce s-a întâmplat în timpul participării Marii Britanii la operaţiuni", în perioada 2001 - 2009.
Citește pe Antena3.ro