Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova vor avea loc cel mai probabil în toamnă, a anunţat preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, la un post de televiziune local, citat de portalul IPN.
'Curtea Constituţională a adoptat o decizie revoluţionară. Comisia de la Veneţia recomandă ca alegerile să aibă loc peste jumătate de an după ce se fac schimbări de asemenea proporţii. Şi noi avem nevoie de timp pentru a pregăti scrutinul prezidenţial. Şi concurenţii electorali vor avea nevoie de timp', a precizat sâmbătă Candu.
Preşedintele legislativului a sugerat că data alegerilor prezidenţiale va fi stabilită cel mai probabil peste două luni. 'Timp de o lună vom elabora proiecte de legi ce ţin de ajustarea legislaţiei electorale la decizia Curţii. După care va urma procedura de votare. Aceasta va dura cel puţin o lună, cel mult două. Apoi vom stabili şi data alegerilor prezidenţiale', a indicat Andrian Candu în acelaşi context.
Curtea Constituţională din Republica Moldova a calificat vineri drept neconstituţionale prevederile legii din anul 2000 de revizuire a Constituţiei prin care a fost înlocuit modul direct de alegere a şefului statului prin alegerea acestuia de către parlament.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că pregătirile pentru scrutinul prezidenţial vor începe atunci când forul legislativ va modifica legislaţia şi va stabili data alegerilor, estimând costurile legate de organizarea viitorului scrutin la circa 50 de milioane de lei (moldoveneşti).
Parlamentul de la Chişinău are la dispoziţie două luni de la expirarea mandatului actualului şef al statului moldovean, Nicolae Timofti, pentru a iniţia procedura de alegere a unui nou preşedinte al ţării. Termenul începe să se scurgă din 23 martie, conform presei de peste Prut.
Între timp, parlamentarii urmează să modifice Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldovei şi Codul Electoral, a indicat duminică preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.
Experţii de la Chişinău au exprimat opinii diferite asupra deciziei Curţii Constituţionale privind anularea modificărilor la Constituţia din anul 2000 şi revenirea la alegeri prezidenţiale directe.
Astfel, fostul ministru al apărării şi fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO, Victor Gaiciuk, şi-a exprimat speranţa că 'această decizie va restabili în sfârşit liniştea în societatea moldoveană'. În schimb, reprezentantul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, politologul Nicolai Ţveatcov, a atras atenţia asupra faptului că 'decizia Curţii Constituţionale are un caracter politic, la comandă'. 'Argumentele care au stat la baza acestei decizii sunt absolut neîntemeiate şi incorecte', consideră expertul menţionat.
Agerpres