x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non grata

Angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non grata

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2024   •   15:15
Angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non grata
Sursa foto: Wikipedia

Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata și urmează să părăsească Republica Moldova, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al ministerului, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe și i s-a înmânat o notă privind declararea drept persoană indezirabilă („non grata”) a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.

„Decizia autorităților moldovenești a fost luată ca urmare a activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.

Șeful Direcției juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de spionaj în favoarea Federației Ruse, anunța miercuri deschide.md.

Potrivit PCCOCS, cei doi sunt suspectați de trădare de Patrie și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău. Deși oamenii legii nu menționează despre ce misiune diplomatică este vorba, sursele Deschide.md apropiate anchetei susțin că ar fi vorba de Ambasada Rusiei, iar angajatul sus-menționat ar fi un ofițer al serviciilor speciale.

Conform celor relatate, faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, Creangă este bănuit de trădare de Patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Polițistul de frontieră este bănuit de complot împotriva R.Moldova. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, în scopul continuării obiective a investigațiilor.

(sursa: Mediafax)

×