x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel dorește formarea „foarte rapidă” a unui guvern

Angela Merkel dorește formarea „foarte rapidă” a unui guvern

25 Noi 2017   •   16:54
Angela Merkel dorește formarea „foarte rapidă” a unui guvern
Sursa foto:

Cancelarul german Angela Merkel s-a exprimat sâmbătă pentru formarea 'foarte rapidă' a unui guvern, deoarece Europa are nevoie de o Germanie puternică şi s-a declarat deschisă unui compromis cu social-democraţii, relatează AFP. 

'Europa are nevoie de o Germanie puternică (...) de aceea ar fi de dorit formarea foarte rapidă a unui guvern, nu doar a unui guvern care gestionează problemele curente', a subliniat cancelarul german într-un discurs susţinut în faţa reprezentanţilor regionali ai partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Kühlungsborn (nord-est). 

La două luni după alegerile legislative, Angela Merkel nu a reuşit să formeze o alianţă între blocul său conservator, liberali şi verzi, care să guverneze Germania în următorii patru ani. 

Uniunea Europeană este îngrijorată de un eventual blocaj în viaţa politică germană într-un moment în care este deja angrenată în negocierile cu privire la Brexit, în special. 

Guvernul Angelei Merkel se limitează în prezent la gestionarea afacerilor curente, în timp ce preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, care are mână liberă să acţioneze în virtutea Constituţiei, caută un compromis între părţi pentru a evita noi alegeri. 

Social-democraţii din SPD, care până acum au refuzat în mod categoric să creeze o nouă "coaliţie mare" condusă de Merkel şi au preferat să treacă în opoziţie, şi-au revizuit parţial poziţia. 

Discuţiile cu SPD trebuie să se desfăşoare 'pe baza respectului reciproc', a insistat Angela Merkel, care a guvernat deja de două ori cu acest partid, din 2005 până în 2009 şi din 2013 până în 2017. 

"Desigur, compromisul este, de asemenea, un element", a adăugat ea. 

Frank-Walter Steinmeier, provenit din SPD, urmează să se întâlnească joi cu Angela Merkel şi cu liderul CSU - aliatul bavarez al CDU - Horst Seehofer, precum şi cu şeful SPD, fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz. 

Şefa guvernului german şi-a exprimat încă o dată opoziţia faţă de organizarea unor noi alegeri parlamentare:'A spune: "Votaţi din nou!", mi se pare complet greşit. Am primit deja un mandat de la alegători', a spus ea. 

Potrivit sondajelor, orice alegeri anticipate nu ar aduce rezultate sensibil diferite de cele din 24 septembrie şi ar putea favoriza partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care tocmai şi-a făcut o intrare neliniştitoare în Bundestag.

AGERPRES

×