x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel şi Vladimir Putin s-au contrat dur, pe tema Pussy Riot

Angela Merkel şi Vladimir Putin s-au contrat dur, pe tema Pussy Riot

16 Noi 2012   •   19:41
Angela Merkel şi Vladimir Putin s-au contrat dur, pe tema Pussy Riot
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au avut un schimb dur de replici vineri, în cursul unui forum germano-rus, la Moscova, în cazul celor două tinere ale grupului Pussy Riot încarcerate.

În cursul acestui forum al unor reprezentanţi ai societăţii civile din cele două ţări, Merkel s-a întrebat în faţa preşedintelui rus cu privire la condamnarea celor două membre ale grupului Pussy Riot la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune punk" anti-Putin, cântată în februarie într-o catedrală din Moscova.

"Trebuia, oare, ca cele două femei să fie trimise la închisoare? Nu ştiu. Nu ştiu dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Germania", a declarat Merkel, în contextul în care condamnarea celor două femei, confirmată la apel în octombrie, când a treia a fost eliberată, a suscitat critici dure în Occident.

Vizibil iritat de remarcile cancelarului, Putin a declarat că Pussy Riot sunt "antisemite" şi a apreciat că nu este posibil să fie "susţinute", cu trimitere la o acţiune din 2008 a grupului contestatar şi pentru libertate Voina, din care tinerele făceau parte la vremea respectivă. Atunci, Voina a regizat un spectacol despre spânzurarea unor homosexuali, evrei şi imigranţi, într-un supermarket, aparent cu scopul de a provoca.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a declarat la începutul săptămânii pentru un "dialog critic deschis" cu Moscova, iar deputaţii conservatori şi liberali, la putere în Germania, au autorizat guvernul Merkel, într-o moţiune dezbătută în Parlamentul de la Berlin, să se angajeze în favoarea unei sporiri a democratizării în Rusia.

Merkel este însoţită la Moscova de opt miniştri, dar şi de reprezentanţi ai sectorului privat, consultările ruso-germane de la Kremlin fiind dominate de probleme economice, în condiţiile în care Germania este al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei, după China, iar schimburile comerciale dintre cele două ţări se cifrează la 87 de miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: angela merkel Vladimir Putin pussy riot