x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la Consulatul SUA

Atentat la Consulatul SUA

de Sînziana Stancu    |    06 Apr 2010   •   00:00
Atentat la Consulatul SUA
Sursa foto: /AFP Photo



Cinci explozii puternice şi numeroase tiruri de armă automată au zguduit ieri oraşul pakis­ta­nez Peshawar, la câteva ore după ce un atentat din nordul ţării s-a soldat cu moartea a 38 de persoane.

Consulatul american din Peshawar a fost principala ţintă a atacurilor care s-au soldat cu moartea a cel puţin şase persoane, între care patru atacatori şi doi membri ai perso­nalului de securitate a consulatului, in­for­mea­ză AFP, citând un comunicat al Poliţiei.

Atentatul a fost revendicat de talibani şi  a fost lansat de 10-15 "insurgenţi islamişti" care s-au deplasat cu două camionete, după cum  a precizat Ghulam Hussain, din cadrul Poliţiei. "Unul dintre ei a de­tonat bomba pe care o avea asupra sa la bariera de intrare, iar poliţiştii au deschis focul asupra agresorilor", a mai precizat Hussain. "

Au urmat alte două explozii, (...) au venit cu două camionete şi erau foarte bine echipaţi", a declarat pentru pos­turile pakistaneze de televiziune Bashir Ah­med Bilour, un ministru fără portofoliu al pro­vin­ciei Frontierei de Nord-Vest, cu capitala la Peshawar. "Ei au încercat să pătrundă în consulat, dar situaţia se află în prezent sub control, forţele de securitate au ucis patru agresori şi armata a înconjurat zona", a mai spus  Bilour.

"Dispunem de 2.800-3.000 de fedayine (terorişti sinucigaşi - n.r.), vom comite mai multe atacuri de acest tip, vom viza toate obiectivele unde se află americani", a precizat purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor din Pakistan (TTP),  principala mişcare a talibanilor pakistanezi, care s-a alăturat în decembrie 2007 reţelei al-Qaida şi a decretat în vara aceluiaşi an Jihadul împotriva autorităţilor de la Islamabad, din cauza alianţei lor cu Statele Unite.


ATAC LA PARTID

Cu puţin timp înaintea acestor atentate, în regiunea Malakand, din nord-vestul ţării, în ora­şul Timargarah, un atentat sângeros, soldat cu 38 de morţi şi peste 100 de răniţi, a vizat mitingul Partidului naţional Awami, principala mişcare laică majoritară, ce conduce Legislativul şi Executivul provinciei Frontierei de Nord-Vest (NWFP). Acest atentat s-a produs într-o zonă aflată în apropiere de regiunile tri­bale, unde armata pakistaneză îi înfruntă pe talibanii aliaţi grupării teroriste Al-Qaida.

×
Subiecte în articol: externe