x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Paris. Oficiali americani cred că teroriştii au fost mai degrabă din Al Qaida

Atentate la Paris. Oficiali americani cred că teroriştii au fost mai degrabă din Al Qaida

15 Noi 2015   •   11:51
 Atentate la Paris. Oficiali americani cred că teroriştii au fost mai degrabă din Al Qaida

Cu toate că Statul Islamic (SI) a revendicat atentatele de vineri seară din Paris, surse din domeniul aplicării legii din SUA sunt de părere că atacurile - care s-au produs aproape simultan în mai multe locuri, vulnerabile din punct de vedere al securităţii şi foarte aglomerate - sunt mai degrabă "opera" reţelei teroriste Al Qaida, scrie cotidianul american Los Angeles Times.

"Cine a plănuit atentatele? Cine a plătit pentru ele? Asta am vrea să ştim", a declarat pentru LA Times o sursă sub rezerva anonimatului, dat fiind că ancheta este în plină desfăşurare. Dacă totuşi gruparea islamistă Statul Islamic se află în spatele atacurilor de la Paris, atunci acest lucru ar demonstra "o lărgire a orizonturilor" din partea grupării teroriste, cred sursele citate. "Îşi fac intrarea în Occident şi transferă arme şi oameni. Iar acest tip de atac reprezintă un semnal de alarmă, dat fiind gradul de sofisticare. O singură persoană, e în regulă. Dar (în cazul unui) grup mai mare care comite atacuri sinucigaşe simultane vorbim deja de un cu totul alt nivel", a declarat sursa citată.

Oficiali americani cred că atacurile sinucigaşe care au avut loc în timpul meciului amical dintre selecţionatele Franţei şi Germaniei de pe Stade de France, plin de lume, au avut menirea să "trimită un mesaj", pentru că cele două echipe -
Franţa şi Germania - provin din ţări creştine şi pentru că preşedintele francez Francois Hollande era prezent la meci. "Dar în cazul uciderii ostaticilor la sala de spectacole din Bataclan este vorba de măcel. Ideea era să fie ucişi cât mai mulţi oameni", a declarat o sursă americană.

Sursele citate de LA Times au mai explicat că atacatorii aveau probabil o foarte bună cunoaştere a istoriei şi culturii Franţei - a Parisului în mod special - şi spun că este foarte posibil ca unii dintre ei să fi locuit chiar în capitala Franţei. Acest lucru a fost evident din lejeritatea cu care s-au mişcat prin metropolă, susţin sursele citate.

Comunitatea musulmană din Franţa se pregăteşte de posibile represalii, mai scrie LA Times. După atacurile din ianuarie de la Charlie Hebdo, în ţară au avut loc numeroase agresiuni care i-au vizat pe musulmani, precum vandalizarea moscheilor. Franţa are cea mai mare comunitate de musulmani - 7,5%% - dintre toate ţările Europei occidentale.  

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: paris franta atentate